Loom in je achtertuin werken met de laptopBeeld Colourbox

Klein Verslag

Met de laptop in de tuin, verlangend naar Sardinië

Zomers zijn de dagen. Tuindeuren staan open, geluiden van overal. Het belcanto van een merel naast het krijskoor van de halsbandparkieten. Hoog en ijl kindergeschreeuw van het schoolplein naast het kadoenk-kadoenk van auto’s die verderop de spoorwegovergang passeren.

Ik werk in de tuin. Niet met schoffel en snoeischaar, maar op de laptop. Het is het begin van de avond, maar volop licht. In de top van de berk schijnt nog de zon. Daarin verzamelen zich graag die parkieten, die exoten, herauten misschien van een ander klimaat.

De oudtestamentische plagen.
Ik verbind ze met de zomer.
De buxusmot, de teek, de eikenprocessierups, de fruitvlieg, de kastanjebloedingsziekte.

Werd het oude Egypte door een klimaatramp getroffen?
Waaraan denken we als we aan de zomer denken?
Zon en warmte.
Lome dagen, vakantie.

Ik deed een impulsaankoop bij de kiosk en kocht een blad dat ik nooit eerder kocht of had gelezen.

Vogue Living, de Nederlandse editie. Ik werd aangelokt door het omslag dat een vrouw liet zien die zichzelf in een spiegel fotografeerde met een grote Nikon spiegelreflexcamera.

Ze was – op een groene bikinislip na – bloot. Haar rechterarm, bedekt met sproeten, hield haar kleine borsten buiten beeld. Haar rossige haar hing ongestileerd langs haar gezicht.

Het omslag ademde vagelijk de sfeer die Ed van der Elsken trof in zijn foto’s in de jaren zeventig. Vrij, zelfbewust, ongedwongen.

En zomers. Heel zomers.

De vrouw op het omslag heet Marloes Hoedeman. In het blad laat ze haar zomerverblijf zien op haar geliefde Sardinië. Ik probeerde me voor te stellen dat ik daar ook was. De reportage onder de titel ‘Dolce far niente’ beslaat 36 pagina’s. Vooral foto’s.

Maar ik citeer uit de tekst:

‘Het leven en hoofd stromen snel vol met gedoe van alledag. Helemaal als je zoals Marloes Hoedeman (33) naast een veeleisende peuter en kleuter, vier bijna volwassen bonuskinderen, een pas gerenoveerd pand in hartje Amsterdam, feesten en partijen met vrienden en familie en date nights, nóg een hartenlap hebt.’ (Een hartenlap? Ik kende dat woord niet. )

‘Voor Marloes is dat het succesvolle lingeriemerk Love Stories, waarmee ze zes jaar geleden startte, samen met de liefde van haar leven Eric Bijlsma (53).’

Deze Eric was voorheen mede-eigenaar van de Scotch & Soda modeketen.

Ach had ik maar talent voor het ondernemerschap (al zou ik opzien tegen het gedoe van alledag). Dan zou ik Eric wegdenken en met Marloes acht keer per jaar naar Sardinië vliegen en er de hele zomer doorbrengen.

Giovanni, onze vaste man ter plaatse, zou ons van het vliegveld oppikken in zijn groene Landrover en ons naar het huis brengen, het huis op de heuvel met zicht op de zee. ‘De mediterrane zeebries blaast zo’n typische vakantiegeur uit het dal omhoog; zilte zee, kruidentuin, zwembad, barbecue en lavendel gemixt tot bedwelmende formule.’

Maar ik stond gewoon met een blad uit de kiosk in handen en zit nu in die tuin, achter een laptop, ver van Marloes, met die krijsende parkietenplaag en tik verlangend naar Sardijnse zomers een stukje over dat verlangen.

Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen. Lees meer afleveringen van zijn Klein Verslag op trouw.nl/kleinverslag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden