BoekrecensieJeugdboek

Met de klas naar de maan

null Beeld

Amerikaanse debutant John Hare maakt de maan grauw en het heelal pikzwart.

Hoewel het ruimteschip op de voorkant er futuristisch uitziet, wekt de titel ‘Reis naar de maan’ de indruk dat je met een informatief kinderboek te maken hebt. De oorspronkelijke, Engelse titel ‘Field Trip to the Moon’ dekt de lading van dit tekstloze prentenboek beter: het gaat hier om een bijzonder schóólreisje.

Het avontuurlijke verhaal begint al op de omslag: een klas kinderen, allemaal in ruimtepak, gaat via een doorzichtige buis een ruimteschip binnen. Iets achter de groep loopt een jongen met schetsblok en krijtjes onder de arm – dat moet de hoofdpersoon wel zijn.

Het is de enige illustratie waarop hun gezichten te zien zijn; de rest van het boek dragen ze een astronautenhelm met ondoorzichtig vizier. Knap dat je desondanks veel emoties kunt aflezen aan hun expressieve lichaamshoudingen. De Amerikaanse debutant John Hare vertelt zijn verhaal via juichende armen, hangende schouders of een verschrikt gestrekte rug.

Eén keer heeft hij meer nodig om duidelijk te maken wat er gebeurt: het jongetje met het schetsboek raakt achterop en valt achter een maanrots in slaap. “Z z z”, schildert Hare boven het onderuitgezakte jochie en dat is in zo’n tekstloos boek wel een beetje een zwaktebod.

null Beeld

Maanwezentjes

Als de jongen wakker wordt, ziet hij nog net dat zijn klas met het ruimteschip wegvliegt, zonder hem! Toch blijkt hij niet helemaal alleen te zijn, ziet de oplettende lezer. Als hij gaat zitten tekenen, kruipen er uit het grijze stof om hem heen maanwezentjes tevoorschijn.

Gebiologeerd staren die naar de krijtjes van de jongen, die letterlijk en figuurlijk kleur in hun leven brengt. Dat gegeven krijgt mooi de nadruk dankzij de verder vrijwel kleurloze platen in acrylverf op hardboard: de maan is grauw, het heelal pikzwart, de ruimtepakken wit met slechts een paar dunne, rode streepjes.

null Beeld
Beeld

De jongen deelt zijn krijtjes met de maanwezens, die enthousiast beginnen te kleuren, tot het ruimteschip terugkeert om hem op te halen. Op de laatste bladzijde zien we hem – geestig – in het ruimteschip tekenen met het enige krijtje dat hij zelf heeft gehouden: grijs, de kleur van de maan en haar bewoners.

Hare’s traditionele tekenstijl is op zichzelf niet opvallend, maar zijn verrassende beeld­verhaal is dat zeer zeker wel. Deel twee is in de maak: ‘Field Trip to the Ocean Deep’.

Oordeel: verrassend en informatief beeldverhaal.

null Beeld Frank Castelein
Beeld Frank Castelein

John Hare
Reis naar de maan
Lannoo; 42 blz. € 15,99. Vanaf 4 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden