Met de duim omhoog

Goedkope alternatieven voor een dure flydrive zijn door de aanhoudende crisis nog steeds erg in trek. Huizenruil en couchsurfen zijn al jaren populair, maar ook liften beleeft een comeback. Ricus Dullaert legt nog een keer uit hoe het moet.

Ik ben geen die-hard lifter. De eerste keer dat ik langs de kant van de weg stond was - heel prozaïsch - vanwege geldgebrek. 'Onvoldoende saldo', meldde de kaartjesautomaat op station Deventer onverwacht. Behalve een irrationele angst voor het kopen van treinkaartjes hield ik er een milde voorliefde voor liften aan over. Met de duim omhoog kwam ik nauwelijks later aan in Groningen dan met de trein - en het was interessanter, omdat je nog eens iemand sprak. Meestal mensen die zelf vroeger ook gelift hebben.

Na enkele malen het traject Deventer-Groningen te hebben afgelegd, kwam de volgende stap: Berlijn. Niet langer uit financiële overwegingen, maar nu gewoon om te kijken of het zou lukken. Uiteindelijk is Boedapest het verste dat ik ooit gekomen ben. Het kan dus wel: een hele vakantie zonder reiskosten. Je moet alleen geen strak schema hebben.

Onderweg heb ik in allerlei verschillende auto's gezeten: Audi's van zakenlieden die met 220 over de Autobahn racen (saai eigenlijk) tot rammelende busjes van linkse jongeren. Gesprekken zijn meestal leuk, soms absurd. Zo is me al een goedkoop vakantiehuisje in Estland aangeboden - maar alleen als ik Jehovagetuige werd. Soms is er geen sprake van een gesprek - ik heb even geprobeerd met handen en voeten te communiceren met een Tsjech die alleen zijn moedertaal sprak, maar het uiteindelijk toch maar opgegeven. Collega-lifters, die zich soms ontpoppen als concurrenten, zijn praktisch nooit ouder dan dertig. Liften is iets voor onbezonnen jongeren, lijkt het. Toch: probeer het eens. Ik heb nooit iets ergers meegemaakt dan een tijdje langs de kant van de weg te staan zonder meegenomen te worden. Natuurlijk is het niet verstandig om als vrouw alleen te gaan liften. Ga met een vriend.

Een mooi doel voor de beginnende lifter is Berlijn. Goed te doen in een dag en een prettig reisdoel bovendien.

Wie naar Berlijn lift, moet eigenlijk overnachten in Heart of Gold. Het hostel is geïnspireerd door het absurdistische werk 'the Hitchhikers Guide to the Galaxy' van Engelsman Douglas Adams. Het is schoon, ruim, kunstzinnig én goedkoop: voor een plekje op de slaapzaal betaal je iets meer dan een tientje, 25 euro voor een bed in een vierpersoonskamer.

Door wie je wordt opgepikt op de terug weg is niet te voorspellen. In mijn geval is het een oude Opel met zakken vol knuffels achterin. "Voor de fretten", bromt de bestuurder, een gezette ex-trucker die door een ongeluk arbeidsongeschikt is geraakt.

Hij heeft een nieuw levensdoel: zijn fretten halen door heel Duitsland prijzen weg bij schoonheidswedstrijden. Na de grens laat ik hem achter bij zijn fretten. Ik ben voor zevenen thuis.

Tips voor beginnende lifters
Ga vooral niet met opgestoken duim langs de kant van de weg staan.

Ik ben geen fan van de opgestoken duim; het werkt namelijk niet. Mensen die in een fractie van een seconde moeten beslissen of ze zullen stoppen rijden meestal door.

Begin liever bij een tankstation aan de rand van de stad en benader nietsvermoedende klanten.

Altijd lastig om 'nee' te zeggen tegen iemand die iets vriendelijk vraagt. Laat je ook weer afzetten bij een tankstation; zo slinger je van tankstation tot tankstation. Koop ook een kaart van de route die je aflegt, liefst ook een waar tankstations op staan aangegeven.

Voor als je toch langs de weg belandt: Neem een paar stukken karton en een watervaste stift mee in je tas. Bordjes zijn vooral handig om weg te komen van een liftplek langs de weg..

Als man kun je wel alleen reizen, als vrouw is dat niet aan te raden: te gevaarlijk. Twee mannen samen kunnen het ook lastig hebben, omdat automobilisten die in hun eentje zijn niet snel twee mannen meenemen. Als een jongen en meisje samen langs de weg staan, gaat dit makkelijker. Laat wel de jongen eerst instappen, zodat de auto niet wegrijdt als het meisje er alleen in zit.

In alle gevallen geldt: als je degene die je een lift aanbiedt niet vertrouwt, stap dan niet in.

Allergoedkoopst?

Thuisblijven

De goedkoopste vakantie ooit staat beschreven in een alweer minstens dertig jaar oud stripalbum van Kamagurka. Bert Vanderslagmulders mag van zijn baas dertig seconden op vakantie. Terwijl de baas zijn duim bij de stopwatch houdt, mag Bert in een halve minuut even aan een tropisch eiland en een zwembad denken, voor hij zijn werkzaamheden hervat. Spotgoedkoop en weinig belastend voor het milieu. Voor wie over minder fantasie beschikt zijn er inmiddels 46 delen van de serie 'Rail Away', die via de webshop van de EO voor ongeveer 5 euro verkrijgbaar zijn, en waarin u over de hele wereld met allerlei treintrajecten mee kunt reizen. Nog goedkoper uiteraard zijn de filmpjes die u op YouTube via het trefwoord 'Führerstadsmitfahrt' vindt: vanuit het perspectief van de machinst rijdt u real time een hele treinreis mee, soms in complete duisternis of door kilometerslange tunnels. Niet alleen vriendelijk voor de portemonnee, maar een rustgevende manier van reizen bovendien.

Reistips
Waar moeten we heen in 2013? Ieder jaar geven de samenstellers van reisbijbel 'Lonely Planet' hun beste tips. Welke landen en steden hebben komend jaar het meest te bieden aan de reiziger en welke bestemmingen bieden de meeste waar voor uw geld?

Budget

Als u altijd al naar Rio de Janeiro wilde, gaat u dan in 2013, adviseert Lonely Planet. Want in 2014 wordt daar het WK voetbal gehouden en in 2016 de Olympische Spelen. Zulke evenementen jagen de prijzen op. De Afrikaanse natuur is in Namibië betaalbaar te bewonderen - een goed alternatief voor Zuid-Afrika en Botswana . In Slovenië krijg je de charme van de Alpenlanden voor veel minder geld. Spanje, constateert Lonely Planet tevreden, is weer een goedkope zonbestemming aan het worden - buiten het hoogseizoen dan. En wie met een smalle beurs echt iets origineels wil doen, gaat naar Georgië: eten, hotels, openbaar vervoer - alles is er goedkoop en het land is onverwacht schitterend.

Steden

Amsterdammag tevreden zijn met een tweede plaats op het lijstje van steden die je in 2013 moet bezoeken. De heropening van het Rijksmuseum en de 400ste verjaardag van de grachtengordel zijn belangrijke argumenten. San Francisco scoort net iets beter, vooral omdat die stad nóg gastvrijer is. Het Indiase Hyderabad is een verrassende derde. Deze stad was lang in verval, maar een aantal oude paleizen is gerestaureerd en de mix van oude luister en verval schijnt onweerstaanbaar te zijn. Het Noord-Ierse Londonderry (of Derry, afhankelijk van uw politieke smaak) is de Britse cultuurhoofdstad. Dat levert de nodige Ierse en Engelse festiviteiten op. De top-vijf wordt afgesloten door Peking. Die stad staat op de drempel van grote veranderingen, al weet niemand precies welke, schrijft Lonely Planet. Maar later zult u kunnen zeggen: toen was ik er bij. Andere aanraders: Christchurch in Nieuw-Zeeland, dat met flair oprijst uit de puinhopen van twee aardbevingen. En Addis Ababa, Ethiopië, de bruisendste stad van Afrika.

Landen

Sri Lanka krijgt na een slepende burgeroorlog en de tsunami van 2004 eindelijk de kans om toeristen op de juiste manier te verwelkomen. En dat doet het land dan ook. Het bergachtige Montengro ontpopt zich als een hiking en biking paradijs, met een uitdijend netwerk van routes en trails. Wie aan Slowakije denkt, denkt aan goedkope skivakanties en Britse vrijgezellenfeesten. Het land staat in de schaduw van Tsjechië, maar is druk doende het ook natuur- en cultuurliefhebbers naar de zin te maken. Dat IJslandprachtig is, wisten we wel. Maar, waarschuwt Lonely Planet: na de totale ineenstorting van de economie, gaan de prijzen langzaam weer omhoog. En als je iets exotisch wilt, ga dan naar Madagascar. Het eiland is lang politiek instabiel geweest, maar het gaat steeds beter. Als je een totaal andere wereld wilt zien qua fauna en landschap, ga nu, voor de touroperators Madagascar ook weer ontdekken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden