Met de camera de klas in

RDM Campus, Albeda College 3 februari 2015, 14.05 uur

REDACTIE TIJD

Jaarlijks vraagt het Rijksmuseum een Nederlandse fotograaf om een 'actueel maatschappelijk onderwerp' vast te leggen. Carel van Hees (1954) bezocht een jaar lang 24 onderwijsinstellingen in Rotterdam, van basisonderwijs tot en met universiteit. "De vraag was of ik het onderwijs in Nederland wilde fotograferen, maar dat is een wel heel groot gebied. Met mijn eigen stad Rotterdam heb ik het kleiner gemaakt. Bovendien telt Rotterdam 278 culturen, een stad in transitie, een voorbode van hoe de rest van Nederland er in de toekomst uitziet."

Tienduizend foto's verder is Van Hees nog steeds positief over wat hij onderweg zag. "Leraar zijn is een zwaar en verantwoordelijk beroep, er wordt door de meesten heel hard gewerkt, ondanks alle bureaucratie, het slechte salaris, de hoge druk. Ja, je mag ze best helden noemen."

Gehecht is Van Hees aan de 'Je Suis Charlie'-foto, hiernaast afgedrukt. "Die heb ik gemaakt op de RDM Campus van het Albeda College. Studenten uit het mbo krasten de kreet in een stalen frame, uit soldariteit met de slachtoffers van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Het gaf me een goed gevoel dat jonge mensen op hun manier dit statement wilden maken. Twee maanden zag ik dat het nog op dezelfde plek lag, als een kunstwerk bijna, als herinnering."

'Document Nederland' is nog tot en met 12 juni te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.

RDM Campus, Albeda College 3 februari 2015, 15.45 uur

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden