Met De Bloeiende Maagden naar reiniging van de geest

(\N) Beeld
(\N)

Water dat liefdevol toegesproken is, vormt als het ijs is de prachtigste kristallen. Water dat ’idioot!’ is genoemd, is bevroren een soort klont.

’Donkey God en het Bonus-sacrament’ door De Bloeiende Maagden. Vanavond in Alphen a/d Rijn. Tournee t/m 13/2. Informatie: www.harrykies.nl

Mensen bestaan voor 70 procent uit water, kun je nagaan wat negatieve taal met ons doet. Tijd dus voor een reiniging van de geest. De Bloeiende Maagden, Minou Bosua en Ingrid Wender, maken sinds jaar en dag onderzoeksvoorstellingen op de rand van cabaret en theater. Ze kiezen vaak thema’s uit de religie die ze een hedendaagse spirituele draai geven.

In ’Donkey God en het Bonus-sacrament’ is de kerkdienst opnieuw ingevuld. De elementen – openingsgezang door een ingetogen koor, evangelielezing, preek en collecte – worden van een nieuwe jas voorzien. Zo hangt aan het woord ’biecht’ de connotatie van een schuldbekentenis, terwijl de Maagden eerder een gewetensonderzoek voor ogen hebben, zonder schuld en boete.

Dat levert bijzonder en prachtig interactief theater op. Met vingers mogen we antwoord geven: wie liegt er wel eens? Wie blijft er bij zijn partner vanwege de kinderen? De vingers gaan aarzelend omhoog. Ook mag het publiek zijn grootste wens opschrijven. Die worden verzameld en uiteindelijk wordt een aantal met ons gedeeld. De een wenst dat zijn internetaansluiting het eindelijk doet, een ander wil een tweede kind. De wensen zijn vooral heel persoonlijk.

Volgens De Bloeiende Maagden zijn schaamte en spontaniteit omgekeerd evenredig. Schaamte stopt spontaniteit in een schatkist, we durven het niet meer. Ze halen alles uit de kast om ons zo eerlijk mogelijk te laten antwoorden. Ze oordelen niet, maar horen slechts aan. Zoetermeer doet eerst mondjesmaat mee, er gaan zelfs mensen weg die geen zin hebben zo geconfronteerd te worden. Maar uiteindelijk gaat het publiek overstag en laat zich overrompelen door de theatrale Hoogmis.

Wender en Bosua proberen je bewust te maken van je automatisme om negativiteit als een gifwolk om je heen te laten hangen. Bevrijd jezelf, daarmee red je ook anderen, lijkt hun motto. Want die gifwolk drijft naar het Midden-Oosten en daar wordt een bus met schoolkinderen opgeblazen. Onder andere door onze negatieve gevoelens en gedachten. Vergezocht? Misschien, maar stel dat er wel wat in zit? Zo balanceren de Maagden op het randje van theater en moralisme. Ze doen het zonder vingertje, maar met overtuigingskracht. De boodschap die terugkeert in hun voorstellingen is: geloof in de liefde, vertrouw op elkaar. Durf je hart te volgen. ’Donkey God...’ is een bijzonder avontuur, mits je bereid bent je over te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden