Met de beste bedoelingen

Sommige politici, die in termen van macht niets meer te vertellen hebben, zeggen van die wijze dingen als ze wat ouder worden. Ze worden niet meer gehinderd door wat je de weerbarstige politieke realiteit kan noemen en tevens wordt van hen niet meer verwacht morgen waar te maken wat ze vandaag beloven. En misschien worden ook politici met de jaren wijzer.

U begrijpt dat dit stukje over Jan Terlouw gaat, de voormalige D66-leider die woensdag bij DWDD, ter gelegenheid van zijn 85ste verjaardag, in een toespraak van acht minuten mensen tot tranen toe wist te bewegen en zelfs die radde prater van de show het zwijgen oplegde. Terlouw sprak over het gebrek aan vertrouwen tussen mensen onderling en tussen politici en gewone mensen. Dat alles aan de hand van dat inmiddels beroemde touwtje uit de brievenbus, dat ooit stond voor wederzijds vertrouwen maar nu totaal verdwenen is.

Terlouw zei ook wijze dingen over het klimaat en haalde even uit naar Donald Trump, wat ik dan weer minder sterk vond. Je kan die vreselijke Trump veel verwijten, maar niet dat hij verantwoordelijk is voor het huidige klimaat. Hij wordt pas in januari president. Terlouw had ook minister van economische zaken in het kabinet Balkenende II, D66-er Laurens Jan Brinkhorst, kunnen noemen, die in 2006 het besluit nam drie nieuwe, miljarden kostende kolencentrales te bouwen, waarvan we nu vinden dat ze dicht moeten omdat het vervuilers zijn.

Niet dat Terlouw dat ontkent. In een interview in deze krant, 15-11-16, zegt hij dat 'we toen dachten dat dat de beste oplossing was'. Vast en zeker. En zo gaat het altijd. Het mooie is immers dat alle politici het beste met ons voor hebben. Ik ken er geen die zegt dat hij dit land naar de knoppen wil helpen. De ellende is alleen dat dat niet wil zeggen dat dus het goede gebeurt. Als we ten onder gaan, gebeurt dat met de beste bedoelingen. Misschien nu wat sneller dan vroeger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden