Topman KPN

Met de benoeming van Joost Farwerck speelt KPN op safe

Joost Farwerck van KPN (links, toen nog managing director) met toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam, KPN-topman Eelco Blok en minister Henk Kamp van Economische Zaken tijdens de lancering van het 4G netwerk in de Randstad.  Beeld ANP
Joost Farwerck van KPN (links, toen nog managing director) met toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam, KPN-topman Eelco Blok en minister Henk Kamp van Economische Zaken tijdens de lancering van het 4G netwerk in de Randstad.Beeld ANP

Hij was al twee keer eerder gepasseerd. Maar de 54-jarige Joost Farwerck is vandaag benoemd tot nieuwe topman van KPN.

Hij is geen favoriet uit een ver buitenland, en het Openbaar Ministerie zit ook niet achter hem aan. Met de benoeming van de 54-jarige Joost Farwerck als topman speelt KPN op safe. Gisteren maakte het telecombedrijf bekend dat telg Farwerck, die sinds juni van dit jaar al optrad als interim-bestuurder, definitief aan het roer staat.

Het nieuws komt een dag nadat het bedrijf wereldkundig maakte af te zien van de benoeming van de Belgische Dominique Leroy. Aanvankelijk een droomkandidaat, maar een strafrechtelijk onderzoek gooide roet in het eten.

Leroy wordt er van verdacht te hebben gehandeld met voorkennis; ze deed als bestuurder van telecombedrijf Proximus aandelen van de hand, terwijl op dat moment wellicht al duidelijk was dat ze zou overstappen naar KPN.

Twee keer gepasseerd

Farwerck keek ondertussen al anderhalf jaar toe hoe het rommelde in de top van zijn bedrijf. Hij maakte ook mee dat aandeelhouders zich begonnen te roeren door al dat ‘gedoe’. Twee jaar eerder deed hij al een gooi naar het voorzitterschap van de Raad van Bestuur. KPN koos toen de goedgebekte, charismatische Maximo Ibarra als nieuwe aanvoerder. Maar na krap een jaar pakte de Colombiaanse Italiaan zijn biezen. Zijn vrouw kon niet aarden in Amsterdam, dus keerde het gezin richting het Italiaanse thuisfront.

“Je zou kunnen zeggen dat Farwerck twee keer gepasseerd is”, zegt KPN-analist Konrad Zomer van ABN Amro. “Maar dat is flauw”, vervolgt hij. “Hij is heel geschikt om deze baan te doen. Hij heeft de strategie van KPN mede-uitgestippeld met zijn voorganger Ibarra. En de Raad van Toezicht heeft twee keer iemand benoemd waarvan je achteraf kan zeggen dat het geen succes was.”

Nee, Farwerck – type stropdas, blauw net pak en strak achterover gekamd haar – heeft niet het charisma van zijn voorganger. Geen vlotte babbel, geen hip bloesje of een horloge om elke pols. “Met Ibarra stond er iemand op het podium die interesse wekt. Maar Farwerck is nog nooit CEO geweest. Het kan zijn dat hij dat nog ontwikkelt”, aldus Zomer. De analist omschrijft de nieuwe KPN-bestuurder als iemand die sympathiek overkomt, goed presenteert en als iemand “die je geneigd bent te geloven”.

Stuiterend van enthousiasme

De afgelopen jaren was de KPN-veteraan (al sinds 1993 in dienst van het bedrijf) vooral achter de schermen bezig. Farwerck was de man van de ICT. De man die zes jaar geleden, bijna stuiterend van enthousiasme, het 4G-netwerk uitrolde vanuit de Rotterdamse haven. De man die de ICT-systemen binnen zijn bedrijf wist te versimpelen. En de man die zich dit jaar, in een van de weinige interviews die hij gaf, hard maakte voor meer diversiteit binnen zijn bedrijf. Én meer maatschappelijke betrokkenheid.

Met het nieuws van Farwercks aantreden, kwam ook het nieuws van het vertrek van de financieel leider van KPN. Oud-minister Jan Kees de Jager zegt KPN na vijf jaar gedag. Hij wil zijn ambities op het buitenland richten. Maar er gaan geruchten dat hij zich gepasseerd voelt en zelf CEO wilde worden. Zomer: “Dat is pertinent niet waar. Hij is ondernemer geweest, mist het pionieren van het ondernemerschap en gaat daar nu weer mee aan de slag.”

Lees ook:

Hoe ‘droomkandidaat’ Dominique Leroy toch niet de topvrouw van KPN werd

Het onderzoek van het openbaar ministerie en de Belgische beurswaakhond FSMA naar Dominique Leroy vormden een dusdanig grote smet op haar benoeming tot topvrouw van KPN, dat het telecombedrijf liever op zoek gaat naar een andere ceo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden