Met de bat-detector op zoek naar gekraak van vleermuizen

Of de Franjestaart, Laatvlieger of Kleine Hoefijzerneus ook werkelijk te zien zijn is de vraag, en aaibaar zijn ze al helemaal niet. Hooguit is wat onduidelijk gefladder zichtbaar. Toch biedt de Nacht van de Vleermuis dit weekend een uitgelezen kans om eens kennis te maken met deze onbekende soort.

Overal in het land gaan tegen de schemering gidsen en boswachters het buitengebied in met een zogenoemde bat-detector die het ultrasone geluid van vleermuizen hoorbaar maakt. Aan de hand van de kenmerken van dit geluid, is de soort te herleiden zodat de gids uitleg kan geven over het leven van de specifieke vleermuis.

Om zich te oriënteren zendt een vleermuis een voor de mens niet hoorbaar signaal uit dat weerkaatst op voorwerpen in de omgeving. De echo vangt hij op en daardoor kan hij de locatie en de vorm van voorwerpen bepalen. De geluiden van vleermuizen bevinden op frequenties tussen 15 Khz tot 120 Khz. Mensen kunnen slechts geluiden tot 20 kHz horen. De bat-detector zet het signaal gelukkig om in wat hoorbaar gekraak.

De zeventiende Europese Nacht van de Vleermuis, steeds in het laatste weekend van augustus, is een initiatief van Eurobats, de Europese organisatie voor de bescherming van vleermuizen. In meer dan dertig landen wordt dan aandacht gevraagd voor de bescherming van dit dier.

In Nederland is het aantal vleermuissoorten sinds 2000 meer dan verdubbeld, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar volgens de Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN) zitten de vleermuizen hooguit meer op een kluitje in bijvoorbeeld bunkers en lijkt het daardoor alsof er meer zijn.

Vroeger zaten ze bijvoorbeeld in waterputten en kasteelmuren. Vervolgens verhuisden ze naar kelders, schuren en spouwmuren. Na de Tweede Wereldoorlog trokken ze naar bunkers die beter toegankelijk zijn voor onderzoekers. Daardoor worden er meer geteld.

www.nachtvandevleermuis.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden