Commentaar

Met de amnestiewet plaatst Bouterse zijn land opnieuw in een isolement

Desi Bouterse. Beeld ap
Desi Bouterse.Beeld ap

De meest opmerkelijke uitspraak in het debat over de amnestiewet kwam van Ronnie Brunswijk. Hij stemde voor amnestie van verdachten van de Decembermoorden, want volgens hem kan Suriname het zich niet veroorloven zijn president veroordeeld te zien in een proces.

Kennelijk achtte Brunswijk de kans groot dat Desi Bouterse schuldig zal worden bevonden aan de moord op vijftien politieke tegenstanders in 1982.

Uiteraard had Brunswijk precies het tegenovergestelde moeten concluderen: Suriname kan zich deze amnestiewet niet veroorloven. Niet alleen beschadigt de wet de rechtsstaat door in te grijpen in een lopend proces, en creëert zij enorme verdeeldheid in het land.

Ook brengt zij enorme schade toe aan de reputatie van Suriname. De eerdere, scherpe veroordelingen van het wetsvoorstel door de Amerikaanse gezant, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Europese Unie maken duidelijk dat strafmaatregelen niet zullen uitblijven.

Het terughalen van de Nederlandse ambassadeur en een inreisverbod voor verdachten van de Decembermoorden, zijn logische eerste stappen. Maar als voormalig kolonisator is het ook zaak subtiel te opereren en geen grond te geven voor verwijten van paternalisme. Het zou goed zijn als verdergaande sancties internationaal breed worden gedragen, zodat zichtbaar is hoe wijdverspreid het ongenoegen is.

Door het aannemen van de wet zal Suriname de komende jaren geassocieerd blijven worden met de gebeurtenissen uit 1982. Er zal een felle juridische strijd ontbranden over de houdbaarheid van de wet onder internationaal recht. Die houdbaarheid is twijfelachtig - standrechtelijke executies moeten net als andere zware schendingen van de mensenrechten van amnestie gevrijwaard blijven.

Het besluit maakt ook duidelijk dat Bouterse geen ruimte wil geven aan het achterhalen van de waarheid, laat staan dat hij wil komen tot oprechte spijtbetuiging en verzoening. Er zal buiten Suriname niemand zijn die denkt dat de Waarheids- en verzoeningscommissie - die volgens de amnestiewet op korte termijn aan het werk moet gaan - haar naam eer aan zal doen.

Zo bereikt de wet exact het tegenovergestelde van wat de voorstanders zeggen te beogen. Intern kan Suriname door dit besluit juist géén streep zetten onder het verleden, internationaal krijgt Suriname te maken met sancties en een beschadigd imago. Dertig jaar na de Decembermoorden plaatst Bouterse zijn land opnieuw in een isolement.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden