Met dank aan 'Tussen kunst en kitsch'

Dankzij het tv-programma 'Tussen kunst en kitsch' heeft het Anton Pieck Museum in Hattem twee tekeningen cadeau gekregen. Conservator Anneke Nitrauw: "Geweldig wat een tv-programma teweeg kan brengen."

In de aflevering van 31 oktober liet de heer Van Zeventer een tekening uit 1936 zien van een voorstelling uit het boek 'Gijsbrecht van Aemstel' dat door Anton Pieck (1895-1987) is geïllustreerd. Medewerker Frank Welkenhuysen van het tv-programma beoordeelde de tekening als een originele Pieck en taxeerde het werk op enkele duizenden euro's.

Van Zeventer had de tekening gekregen uit de erfenis van zijn tante, mevrouw J. Mulders-van Zeventer. Er was wel een voorwaarde aan verbonden: als het om een echte Pieck ging, moest hij de tekening schenken aan het Anton Pieck Museum. En dat heeft hij nu gedaan.

Mevrouw Mulders had de tekening ook al uit een erfenis gekregen, van de heer en mevrouw Ooms-Luiken. De heer Ooms was destijds eigenaar van uitgeverij Spaarnestad in Haarlem. Hij gaf het door Pieck geïllustreerde boek uit over 'Gijsbrecht van Aemstel', een toneelstuk van de dichter Joost van den Vondel dat werd opgevoerd bij de opening van de eerste stenen Amsterdamse schouwburg in 1638. Als dank had Anton Pieck hem een originele tekening geschonken.

Anneke Nitrauw: "De dag na de tv-uitzending kregen we er nog een werk van Pieck bij." Iemand die naar 'Tussen kunst en kitsch' had zitten kijken, realiseerde zich dat hij ook een tekening van de illustrator in de kast had liggen. Hij had deze lang geleden gekregen van de familie Pieck. Omdat hij er verder niets mee deed, wilde hij de tekening aan het museum schenken. Deze persoon wil anoniem blijven. Het gaat om een sfeerbeeld vanuit Slot Loevestein, getekend in augustus 1941. Vanaf volgende week zijn beide aanwinsten te zien.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden