Met dank aan een harteloze moeder

Barbra Streisand stopt met optreden, kondigde ze eind vorige week aan. Nou doen fenomenen dat wel vaker en bij sommigen moet je dat met een flinke korrel zout nemen. Tina Turner heeft al minstens tien keer gezegd dat ze haar microfoon en stiletto-hakken aan de wilgen hangt, maar ze gaat gewoon door. Ze vindt optreden veel te leuk. En als je op je zestigste nog benen hebt waar vrouwen die veertig jaar jonger zijn jaloers op worden, sla je geen modderfiguur. Maar Barbra (58) houdt waarschijnlijk voet bij stuk. Dat doet ze namelijk altijd. Ze heeft ook een enorme hekel aan live-optredens. In een interview met de beroemde journaliste Barbara Walters legde ze uit hoe dat komt. ,,In 1967, tijdens een optreden in Central Park in New York, werd ik met de dood bedreigd door PLO-aanhangers (Barbra is joods). Dan voel je hoe kwetsbaar je bent op zo'n podium.'' Het zou niet de laatste keer zijn dat ze bedreigd werd. Barbra heeft nogal uitgesproken meningen, die haar niet door iedereen in dank worden afgenomen.

Een andere reden waarom ze niet graag optreedt is haar dodelijke onzekerheid. Haar vader overleed toen ze een jaar oud was en ze werd opgevoed door haar nogal harteloze moeder, die de kleine Barbra altijd vertelde hoe lelijk en talentloos ze was. Een grote frustratie, maar ook een drijfveer. Eenmaal wereldberoemd riep ze aan het einde van een concert de zaal in: ,,Ben je nu trots op me, mama?'' Gelukkig heeft ze, met de nodige therapie, een positieve draai aan de situatie weten te geven: ,,Mijn moeder heeft juist gezorgd voor mijn succes. Ik moest bewijzen dat je niet mooi hoefde te zijn om filmster te worden. Ik voel nu alleen maar liefde en dankbaarheid'', zei ze in 1991 tegen Vanity Fair.

Ze vond een surrogaatmoeder in de persoon van Virginia Clinton, de moeder van de president. Bill en Hillary rekent ze tot haar vriendenkring. Haar macht in Washington schijnt bijna net zo groot te zijn als haar macht in Hollywood. Al jaren trouwens, want Richard Nixon had een bloedhekel aan La Streisand. Ze stond als een van de weinige Hollywoodsterren op zijn lijst met 'vijanden.' In de Verenigde Staten moet je de invloed van een geliefde ster op de publieke opinie niet onderschatten. Ze is voor Amerikaanse begrippen ontzettend links en ze gaat fel tekeer tegen iedere vorm van discriminatie. Uit persoonlijke betrokkenheid natuurlijk. Als vrouw (die ook nog eens niet aan het standaard schoonheidsideaal voldeed) heeft ze zich de showbizz-wereld in moeten vechten. En natuurlijk spelen haar joodse roots een belangrijke rol. Een paar jaar geleden kwam daar nog eens bij dat haar zoon Jason (uit haar huwelijk met de acteur Elliot Gould) homo bleek te zijn. Moeder Barbra klom onmiddellijk op de barricades: ,,Hij is mijn zoon en ik ben ontzettend trots op hem.'' Een actie waarmee ze enorm scoorde bij de trouwe schare van homoseksuele fans. En het blijft niet bij woorden. Ze heeft inmiddels miljoenen uitgegeven aan allerlei goede doelen, meestal via de Streisand Foundation die ze in 1986 oprichtte.

Ondanks alles wordt Barbra in de pers vaak afgeschilderd als een hardvochtig en kil kreng, dat geen tegenspraak duldt. Ze geeft grif toe dat ze perfectionistisch is in haar werk als zangeres, actrice, regisseur en filmproducent. Soms moet ze harde beslissingen nemen. Maar dat moet iedereen die aan de top staat, vindt ze. Nee, Barbra weet wel waarom er bij haar altijd weer over gezeurd wordt: ,,Het komt gewoon omdat ik een vrouw ben.''

Maar er zijn ook mannen die geen problemen hebben met het haar op Barbra's tanden. James Brolin (bekend van de serie 'Hotel') is sinds twee jaar 'meneer Streisand.' Hij kan blijkbaar prima leven met haar pittige karakter dat door een criticus ooit als volgt werd omschreven: ,,Als Barbra in botsing komt met een vrachtwagen, legt de vrachtwagen het loodje.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden