Met dank aan Agatha Christie

Waar doet dit aan denken, vroeg ik me af bij 'Rechercheur Ria'? Het verhaal, de karakters, de hele setting? Waar heb ik eerder gezien dat een toneelactrice tijdens de repetities wordt vermoord? En hoe kan het dat de scène waarin haar opvolgster Eva bijna een kroonluchter op haar hoofd krijgt, me zo bekend voor komt? Een Agatha Christie-verfilming? In sfeer lijkt de nieuwe SBS 6-misdaadserie in elk geval sterk op het werk van de Engelse auteur.

En dat is niet zo gek, want wat lees ik op internet? Dat de tv-reeks waarop 'Rechercheur Ria' is gebaseerd, het Spaanstalige 'Los misterios de Laura', leentjebuur heeft gespeeld bij de grote Britse detectiveschrijfster. Christie is bijna veertig jaar na haar dood nog steeds populair. Zo is op de Vlaamse tv elke vrijdagavond 'Poirot' te zien. De muziek in 'Rechercheur Ria' lijkt een beetje op die in 'Poirot'. Evenals de manier van filmen. Zien we bij 'Poirot' telkens het klassieke flatgebouw in beeld van waaruit de Belgische detective werkt, in 'Rechercheur Ria', geproduceerd door Johan Nijenhuis, was de laatste aflevering het exterieur van de prachtige Haarlemse schouwburg het steeds terugkerende herkenningspunt.

In die schouwburg is toneelactrice Margot (Vera Mann) met een pistoolschot vanuit de coulissen gedood. Maar door wie? Net als in een 'Poirot' zijn er lekker veel verdachten. Allereerst Margots man Adriaan (Hein van der Heijden). Hij is regisseur van het toneelstuk, en heeft op de dag van de moord hevige ruzie met zijn vrouw over de rechten. Dan hebben we Eva (Lottie Hellingman), die aast op Margots hoofdrol. En niet te vergeten Margots neef en mede-acteur Wilbert (Hero Muller), die door haar met ontslag is bedreigd.

Rechercheur Ria (Ellen Pieters) pluist alle motieven nijver uit, al is haar manier van ondervragen soms een beetje amateuristisch . Om tegen Eva te suggereren dat er rollen zijn 'waar je een moord voor doet' is wel erg doorzichtig. Maar goed, dat gestuntel hoort, volgens SBS 6, bij Ria's rol, en die speelt ze verder prima.

Wel mag het iets spannender. Je ziet een hint vaak van mijlen ver aankomen. Als Ria's tweeling een stapel tijdschriften omver rent, denk je: bij het opruimen vindt Ria vast een nieuwe aanwijzing. En inderdaad, Ria vindt een nieuwe aanwijzing. In dit geval in de richting van Eva. Dat Ria een tweeling heeft, een ex-man Jaap, tevens collega (Victor Löw) en een andere collega Martin (Manuel Broekman) met wie ze wel erg close is, is natuurlijk helemaal niet des Christie's. Hercule Poirot en Miss Marple zijn verstokte vrijgezellen. Misschien dat zij daardoor meer tijd hebben om goede vragen te formuleren? Miss Marple lijkt bovendien meer een vrouw van de ijzeren logica dan Ria, die veelal op haar intuïtie drijft.

De plot was woensdag een leuke verrassing. In een Christie-achtige ambiance van Chesterfield-meubels en kroonluchters, viel verdachte na verdachte af. Dader bleek uiteindelijk Margots minnaar Razouk (Sinan Eroglu). Uit liefde had hij Margot op haar eigen verzoek vermoord omdat ze die dag ongeneeslijk ziek was verklaard. Een mooie whodunit à la Christie, al bleef het een raadsel waarom Eva bijna die kroonluchter op haar kop kreeg...

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden