Met Charpentier op Europese tournee

Van onze kunstredactie DEN HAAG - Vier Europese conservatoria werken samen in een opera-project onder leiding van de barokspecialist William Christie. Muziekstudenten met zo'n twintig nationaliteiten vormen het solisten-ensemble, koor en orkest voor de realisering van 'David et Jonathas' van Marc-Antoine Charpentier

Nederland droeg er aan bij vanuit het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een groot aantal orkestleden en een aantal solisten. Parijs, Lyon en Londen zijn andere deelhebbers. Opvoeringen vinden in betreffende landen plaats; in Nederland gebeurt dat in Den Haag, in het conservatorium op 20 oktober, en in Utrecht, in de Geertekerk op 21 oktober, beide keren om 20 uur. Toegangsprijs 15 gulden.

Het bijbelse verhaal over de zoon van koning Saul en diens vriend David die uiteindelijk Saul mocht opvolgen, ging in première in 1687. Dat was net na de dood van Jean-Baptiste Lully, de grote tegenstander van Charpentier; Lully hield namelijk de opvoering van diens werken tegen. 'David et Jonathas' heeft later nauwelijks bekendheid gekregen. Nu er een algehele herwaardering van de Franse barok gaande is, worden de kwaliteiten van Charpentiers muziek weer herkend.

De Amerikaanse musicoloog en klavecinist Christie droeg daar aanzienlijk aan bij met zijn ensemble Les arts florissants. Zijn kennis van de stof en zijn sprankelende leiding blijken ook muziekstudenten tot buitengewone prestaties te brengen, getuige de recensies die verschenen naar aanleiding van opvoeringen in Frankrijk. De opera wordt gepresenteerd in een sobere aankleding; de vaste regisseur van de Haagse operaklas, Javier Lopez Pinon, ontwierp de mise-en-espace.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden