Met bombardementen wil Israël een corrigerende tik uitdelen aan Iran

Een Israëlische soldaat loopt langs een linie tanks op de door Israël bezette Golan Hoogvlakte. Beeld REUTERS
Een Israëlische soldaat loopt langs een linie tanks op de door Israël bezette Golan Hoogvlakte.Beeld REUTERS

Israël denkt dat Iran de boodschap begrepen heeft: de Joodse staat duldt geen Iraanse militaire overmacht in Syrië. Met luchtaanvallen is volgens Israël de Iraanse militaire infrastructuur een grote slag toegebracht.

Monique van Hoogstraten

“We voelden dat er elk ogenblik iets kon gebeuren, de spanning was de laatste dagen heel intens”, zegt de Israëlische­­ Natalie Dahari (47). De moeder van drie dochters woont in kibboets El Rom op de Golan Hoogvlakte. Ze wist het, want begin deze week stroomden extra militairen naar de Golan. In El Rom zit een groep soldaten aan houten picknicktafels, in afwachting van wat er na de nachtelijke luchtoorlog van gisternacht nog – of niet – komen gaat.

“Om dertien minuten na middernacht loeiden de sirenes. Raketten zijn altijd beangstigend, en nog meer omdat we bang zijn voor chemische wapens”, zegt Dahari, wiens middelste dochter dient op een militaire basis­­ in de buurt. Vanuit de schuilkelder hoorde ze de Israëlische afweer­raketten.

Twintig raketten werden in de nacht van woensdag op donderdag vanuit Syrië richting Israël afgevuurd. Afzender, volgens Israël: Iraanse bases­­ in Syrië. Israël reageerde uiterst voorbereid en bombardeerde in korte tijd maar liefst vijftig, vooral Iraanse doelen in Syrië. Daarbij zouden 28 gevechtsvliegtuigen­­ zijn ingezet. Het was de grootste uitbarsting van geweld­­ in dit gebied sinds de Jom Kippoeroorlog van 1973.

Aangepakt

Doelen waren Iraanse lanceerlocaties, logistieke en inlichtingenbases, trainingskampen, militaire opslagplaatsen. “We hebben bijna alle Iraanse infrastructuur geraakt”, zei de Israëlische minister van defensie Lieberman. “De Iraniërs moeten beseffen dat als ze regen maken, ze een storm kunnen verwachten”, en voegt toe dat Israël ‘niet toestaat dat Syrië een Iraanse basis wordt voor aanvallen op Israël’. Bij de nachtelijke aanvallen vielen zeker 23 doden. Negentien van hen zouden buitenlanders (lees: waarschijnlijk Iraniërs) zijn.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Israëlische militairen in afwachting wat komen gaat in El Rom. Beeld Monique van Hoogstraten
Israëlische militairen in afwachting wat komen gaat in El Rom.Beeld Monique van Hoogstraten

Al maanden loopt de spanning tussen Israël en Iran op. Iran zinde vooral op wraak sinds Israël begin april de ‘T-4-basis’ raakte: de ­basis in Syrië waar Iraanse drones staan. Daarbij werden negen leden van de Iraanse Revolutionaire Garde gedood, onder wie een hoge officier verantwoordelijk voor het drone-programma.

Toen de Amerikaanse president Trump vorige week het Iran-akkoord opzegde, liep de spanning op. Want Trump handelde in nauwe samenspraak­ met de Israëlische president Netanyahu. Die was altijd al fervent tegenstander van het akkoord. De megadiefstal van Iraanse nucleaire geheimen, die Netanyahu onlangs op tv presenteerde, voerde Trump later aan als bewijs dat Iran niet gestopt is met zijn kernwapenprogramma.

Klap

Voor Iran was zowel het Israëlische spionagesucces als de beëindiging van het nucleaire akkoord een vernederende klap in het gezicht.

Aan Rusland de taak de zaak te sussen, en uit Moskou kwam al de boodschap dat iedereen zich nu moet beheersen. De Russische president Poetin heeft immers goede relaties met alle betrokken landen en een dikke vinger in de pap in Syrië. Netanyahu was juist deze week – voor de zoveelste keer in korte tijd – op bezoek bij Poetin. Onderwerp van gesprek was precies de Iraanse aanwezigheid in Syrië. Israël moet er zeker van zijn dat Rusland niet tussenbeide komt bij aanvallen op Iraanse doelen daar. De mega-aanval die even later kwam was gecoördineerd met Moskou, zeggen Israëlische media.

Israël was er duidelijk op voorbereid een grote klap uit te delen. Die kans kwam nu, met de Iraanse beschietingen op de Golan. Israël wil geen verdere escalatie en gaat ervanuit dat Iran ‘de boodschap heeft begrepen’.

Op de Golan kregen inwoners na een doorwaakte angstige nacht het bericht dat ze de dagelijkse routine moesten hervatten. Natalie Dahari: “De bussen gaan rijden, de kinderen kunnen gewoon naar school, de boeren naar het land, zo is ons verteld. Het is geen echte oorlog. Maar het is nu wel veel enger dan sinds jaren. Want het gaat niet meer om raketten die als gevolg van de burgeroorlog in Syrië per ongeluk bij ons landen. Het doel was nu om Israël te raken.”

Lees ook: Vier vragen over waarom Iran vindt dat het recht heeft op zijn raketten en op invloed in de regio.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden