’Met bijtend zuur maakte Padre Pio zelf zijn stigmata ’

Padre Pio had de wondtekenen van Christus in zijn handen. Maar de razendpopulaire Italiaanse heilige bracht deze ’stigmata’ waarschijnlijk zélf aan.

Francesco Forgione zag geen been in enig lucratief bedrog. Dat blijkt uit een nieuwe studie naar de man die in Italië als Padre Pio de absolute sterrenstatus verwierf.

In de archieven van het Vaticaan is een verklaring opgedoken van een apothekeres die bestellingen kreeg van de pater. Deze Maria de Vito, een bewonderaarster van de monnik, meldt dat de padre haar in 1919 apart nam en haar „vroeg om niets te vertellen aan de medebroeders. Hij gaf me een leeg flesje en verzocht me dat met zuiver carbolzuur terug te bezorgen. Hij zei dat het was voor het desinfecteren van injectienaalden .”

Padre Pio (1887-1968) liet daarnaast grote hoeveelheden insecticiden aanrukken. Dat hij dat onder strikte geheimhouding deed, roept vragen op over zijn stigmata. Ooggetuigen meldden dat ze de wonden in zijn handen, op zijn voeten en in zijn borst met eigen ogen hebben gezien, maar bracht de vereerde padre die niet zelf aan?

De apothekeres uit Foggia meldde de merkwaardige leveringen aan haar bisschop, die toch al twijfels had over de stigmata. Carbolzuur veroorzaakt wonden, het insectenverdelgingsmiddel kan als pijnstiller dienen. De geur van heiligheid die padre Pio omgaf, en waarschijnlijk afkomstig was uit de eau de colognefles, zou eerder ’de stank van zwendel’ verbloemen, schrijft Sergio Luzzatto in zijn studie ’Padre Pio. Wonder en politiek in 20ste-eeuws Italië’.

Daarin belicht de historicus de wording van de heilige padre Pio. De uitkomsten hebben al geleid tot verontwaardiging in Italië. Paus Johannes Paulus II heeft padre Pio heiligverklaard en, benadrukken Luzzatto’s critici, dat is geschied onder pauselijke onfeilbaarheid. Het Vaticaan deed zelf onderzoek voorafgaand aan de heiligverklaring in 2002 en stelde vast dat de wonden niet door oorzaken van buitenaf – lees: carbolzuur – te verklaren waren.

Het imago van de superheilige die al miljoenen pelgrims heeft geïnspireerd, had al wat deuken opgelopen. Opmerkelijk zijn Luzzatto’s citaten van pausen – niet van JPII – die de monnik bepaald niet waardeerden. Johannes XXIII betichtte de monnik van ’ongepaste betrekkingen met gelovigen, die schade aan de ziel aanrichten’; padre Pio was volgens deze paus geen begenadigd celibatair. Bovendien was de kapucijn naar de smaak van Johannes XXIII in 1960 veel te fanatiek, mystiek, middeleeuws zelfs. De devotie voor padre Pio zou de kerk in Italië, ja, in heel de wereld schade berokkenen, zei hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden