Met beide voeten op de grond

Op mijn tenen staand waste ik mij aan de kleine, roestvrijstalen wasbak. M. was alweer aangekleed. Dat gaat ook snel als je voor je werk alleen een bh en een slipje draagt. We waren in M.'s modern geoutilleerde kamer in een rustig Amsterdams straatje. Na de seks namen we traditiegetrouw het wereldgebeuren door. Ik vroeg of ze al wist op wie ze gaat stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen.

"Op Wilders, natuurlijk", zei ze in haar plat-Haagse accent. Haar keuze verbaasde mij niet, haar openhartigheid wel. Ik kom weinig mensen tegen die er rond voor uitkomen op het enige PVV-lid te gaan stemmen. Meestal draait men eromheen, zegt dat men het niet weet, dat men nog twijfelt, nog zweeft. Als ze de PVV noemen als een van de partijen waartussen ze twijfelen, dan weet ik genoeg. Ook weten ze vaak te vertellen dat mensen die op de PVV stemmen dat niet zeggen, maar hoe ze dat weten, kunnen ze dan weer niet vertellen. M. is geen zwever. Wanneer ze haar voeten niet in de lucht heeft, dan heeft ze die stevig op de grond.

"Waarom Wilders?" vroeg ik.

"Omdat er eindelijk eens wat moet gebeuren in dit land!" Ze hield een litanie tegen Marokkaantjes, hoofddoekjes, asielzoekers, Brussel, belastingen, Griekenland, zakkenvullers en de hele teringzooi in het algemeen. Ik vroeg of ze ook vond dat de Koran verboden moest worden. "Nee, dat vind ik overdreven. Maar kijk nou naar Trump. Die gaat nou 11 miljoen illegalen eruitgooien. Dat zou Europa ook moeten doen. Als je illegaal bent, moet je oprotten, klaar uit." Vond ze niet dat vluchtelingen geholpen moesten worden? "Tuurlijk wel, maar vang ze dan in hun eigen land op. We kunnen toch niet iedereen zomaar binnenlaten? Straks wonen we in een islamitisch land. Kan ik in een boerka achter het raam gaan staan."

Ik pakte mijn onderbroek van de stoel waarop ik mijn kleren had gelegd en trok hem over mijn hoofd. M. lachte. "Je gaat toch zo niet naar buiten? Dan denken ze: wat heb ze gedaan met die man." Ik trok mijn onderbroek aan zoals Mark Rutte dat zou doen, normaal, en vroeg of ze voor een Nexit was. "Het is zoals Wilders zegt: Nederland moet weer van ons worden." En de gulden, moest die terugkomen? "Ons geld moet weer van ons worden, anders gaat het maar naar Griekenland." Als hoerenloper met historisch besef herinnerde ik haar eraan dat na de invoering van de euro de standaardprijs in haar branche met meer dan honderd procent werd verhoogd, van vijftig gulden naar vijftig euro. En wie was daar de dupe van? De kleine man. "Ja, maar voor ons werd alles ook twee keer zo duur."

Terwijl ik zittend op de rand van haar bed mijn schoenen aantrok, wees ik haar erop dat Wilders allerlei dingen roept, die nooit waargemaakt kunnen worden. In ieder geval niet zonder de Grondwet aan te passen, waar een twee derde meerderheid in zowel de Tweede als de Eerste Kamer voor nodig is. "Daarom stem ik dus op Wilders", zei M. Ik vroeg of ze er weleens over had gedacht om op een PVV-light te stemmen, zoals WNL, Forum voor Democratie of de VVD. "Nou, de VVD sowieso niet, want die Rutte lacht alleen maar. Jan Roos is wel leuk, maar dat wordt niks. En bij die Baudet moet ik altijd daaraan denken." Ze knikte naar het bidet naast de wastafel.

We kusten elkaar op de wangen en M. trok de gordijnen open. "Weet jij al op wie je gaat stemmen?"

"Ik zweef nog tussen GroenLinks en de PVV", zei ik.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden