Met ballonnenpost het Noord-Koreaanse regime te lijf

Vluchteling en activist Min-bok Lee stuurt pamfletten, voedsel en radio's aan ballonnen naar Noord-Korea

Genadeloze tegenacties en volledige destructie, belooft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA, als Zuid-Koreanen hun anti-Noord-Korea pamfletten per ballon naar het noorden blijven sturen. Doorgewinterde ballonnenactivist Min-bok Lee laat zich niet uit het veld slaan door de regelmatig terugkerende dreigementen. Sterker nog: "Die bevestigen juist dat mijn pamfletten worden gelezen".

Het is muisstil op het rijstveld, een paar kilometer van de grens met Noord-Korea. Lee tuurt afwisselend naar de wolken en zijn moderne tabletcomputer, die is uitgerust met kompas. Hij opent de achterklep van zijn bus en begint zakken met pamfletten te vullen, met teksten als: 'De Koreaanse oorlog is uitgelokt door Kim Il-sung', en: 'Jullie geliefde leider is één grote leugen'. Ernaast staan foto's van uitgehongerde Noord-Koreaanse kinderen en taferelen van de val van de Sovjet-Unie.

De pamfletten moeten Noord-Koreanen ertoe aanzetten hun regime te wantrouwen. Lee is zelf het bewijs dat dat kan. In 1995 ontvluchtte de landbouwingenieur zelf Noord-Korea. "Ik stelde voor het Chinese model toe te passen om efficiënter om te gaan met onze landbouw, daar kreeg ik problemen mee. In dezelfde tijd kreeg ik pamfletten onder ogen die per ballon arriveerden. Dat trok me over de streep om te vluchten."

De prijs die hij moet betalen om campagne te voeren tegen zijn vaderland is hoog. Lee wordt 24 uur per dag beveiligd door de politie. Ook vandaag hobbelen twee agenten achter hem aan om hem te beschermen tegen eventuele Noord-Koreaanse spionnen. "Je kunt zeggen dat ik geen leven heb, het heeft me zelfs mijn huwelijk gekost. Maar dit werk moet gedaan worden."

Sinds zijn vlucht naar Zuid-Korea staat zijn leven in het teken van het verlichten van zijn oud-landgenoten, zoals hij het zelf noemt. Behalve pamfletten hangt hij regelmatig aspirine, voedsel, radio's, Amerikaanse dollars, cd's en dvd's aan de ballonnen. "Ik focus op legerbases en ambtenarenposten. In tegenstelling tot burgers hebben de hooggeplaatsten toestemming om het materiaal in te zamelen en te lezen. En zij hebben enige invloed."

Aan alles is gedacht om de post heelhuids op de bestemming te brengen. Liet hij eerst gewone feestballonnen op, nu zijn het cilindervormige gevaartes, gemaakt van stevig industrieel plastic, de tekst is gedrukt op weerbestendig folie en de zak wordt hoog in de lucht opengereten door een opwindbare timer. Soms hangt Lee ook een gps aan de met waterstofgas gevulde ballonnen om ze te volgen.

Vandaag niet. De wind is wat zwakjes en hij houdt het na een ballon of vijf voor gezien. "Alleen als ik er 100 procent zeker van ben dat ze Pyongyang halen, rust ik ze volledig uit en laat ik er tot wel honderd los."

Terwijl hij een van de laatste ballonnen in orde maakt, gaat zijn telefoon, die hij voor het gemak op de speaker zet. "Heb je mijn 150 euro ontvangen?", schreeuwt een man. Het is een van de donateurs die zijn werk mogelijk maken. "Ja, ik ben het geld nu aan het besteden", meldt Lee. "Vandaag heb ik weer een deel van een brug gebouwd. Iedere keer als ik mijn bus pak, voelt het alsof ik naar mijn geboorteplek rijd. Hopelijk valt het regime binnen tien jaar, dan ga ik direct terug om een educatiecentrum te bouwen."

Psychologische oorlogsvoering
Om de relaties met buur Noord-Korea te verzachten, kwamen de vorige twee Zuid-Koreaanse regeringen 's werelds meest geïsoleerde staat tegemoet met de belofte te stoppen met psychologische oorlogsvoering.

Geen anti-Noord-Koreaanse teksten meer uit de luidsprekers bij de grens, geen megakerstbomen en ook geen ballonnenpost meer.

Dat was precies de reden voor Min-bok Lee om destijds met zijn ballonnenacties te beginnen: "Als de regering het niet meer doet, dan moeten wij burgers het doen." Omdat ze onder de vrijheid van meningsuiting vallen, wil de regering de acties van burgers zoals Lee niet tegenhouden.

De huidige regering brak echter zelf de belofte. Nadat het Zuid-Koreaanse korvet Cheonan een jaar geleden zonk, viel de verdenking onmiddellijk op Noord-Korea. Daarop hervatte Zuid-Korea de luidsprekerpropaganda en bouwde grote elektronische billboards aan de grens.

Noord-Korea reageerde met dreigende taal, maar de Zuid-Koreaanse regering is niet van plan met haar psychologische oorlogsvoering te stoppen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden