Met antihoestlap ter concert

Gaat God wel eens naar een concert van klassieke muziek? Zelfs als je eeuwig tijd te veel hebt en zonder zappen alles tegelijkertijd kunt bijwonen, ga je je toch niet uit Eigen Vrije Wil stierlijk zitten te vervelen tussen herriemakend publiek?

God heeft wel een voordeel. Hij hoeft niet keurig stil te zitten tussen keurige mensen die keurig zitten te hoesten, keurig hun programma open en dicht klappen of het keurig op de grond laten vallen.

Het zal wel schelen als je, God Zijnde, net achter de oortjes van de dirigent kunt gaan hangen, je als onzichtbare slang om de nek van de eerste violist strengelen of je knus in de schoot van de fluitiste oprollen. Je bent er meer bij, zal ik maar zeggen, je hebt er meer deel aan. Je hoeft niet steeds met boze blikken over je schouder, een lawaaiige luisterfanaat tot de orde te roepen.

Als gewoon mens die helaas niemand onmiddellijk met de pest kan slaan zodra het gekraak en gerochel te erg wordt, kost het handhaven van de stilte rondom de staatsgesubsidieerde concertstoel me soms net zo veel energie als het de zwoegende musici kost om die ene speciale noot fatsoenlijk in Gods Oor te laten klinken.

Mogelijkheden genoeg voor de snelle ondernemersjongens - en -meisjes - om veel geld te verdienen met oplossingen die de klassieke luisteraars in een stiltecorset dwingen. Ze moeten natuurlijk wel Rick van der Ploeg mee hebben om de middelen ter nadere disciplinering van de concertganger wettelijk op te leggen.

Een zacht programmaboekje kan zo'n oplossing bieden. Concertprogramma's zouden evengoed van stof kunnen zijn. Een zacht programma van uitgelezen weefsel, geurend als een fris gestreken en geparfumeerde zakdoek. Een zacht programma met ruimte voor ingeweven labels van Versace, Chanel of Donna Karen. Een zacht programma voegt tactiel genot toe aan luistergenot. Concertzaaldirecteuren zouden te rade moeten gaan bij de fabrikanten van babyboekjes en inlegkruisjes. Waarom programma's drukken op knisperend papier? Je kan er niet op kauwen zonder ze onherstelbaar te beschadigen. Je kan er niet op kwijlen of je neus in snuiten, ze passen niet in je tas, je broekzak of je beha. Wat zou er handiger zijn dan een zacht programma dat je altijd bij de hand kunt hebben om de tranen der ontroering weg te vegen. Met een zacht programma kan het grote biggelen beginnen en de big buck voor de fabrikant van de bedrukte concertlap binnenstromen.

De zachte programmalap kan ook moeiteloos worden gecombineerd met de antihoestlap. Van het zachte programma kun je nog denken: nou ja, het zou kunnen. Maar de antihoestlap had er allang moeten zijn. Met een kleine modificatie moet het 'mondje' van de chirurg en operatiezuster toch moeiteloos zijn om te vormen tot het kleinnood dat de klassieke concertganger in staat stelt zich zonder problemen te onderwerpen aan de sociale controle van geïrriteerde medeluisteraars. Het taboe op spugen in gezelschap is totaal, de kwispedoors zijn naar de musea verbannen. Ruimte genoeg dus voor iets nieuws. Wit hoeft het klassiek concertgangersmondje niet te zijn, de designers kunnen aan de slag. En voor de personeelsavond die met een concert wordt opgeluisterd, kunnen antihoestlappen worden uitgedeeld met het bedrijfslogo erop; dat vergroot de saamhorigheid: samen uit, samen thuis, samen onder de knoet van de baas. Rest de verveling tijdens al die minuten dat van ontroering of verwondering over zoveel schoonheid geen sprake is. De meeste tijd dus. Concertzaalbazen: huur hoboïst Bart Schneemann en zijn ploeg in. Zij gaven een paar kinderconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw. Onderhoudend, goed gespeeld, gezellig, verkwikkend. De kinderen luisterden met plezier. Een voorbeeld van hoe het voor volwassenen moet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden