Met Amsterdam Dome naar wereldtop

AMSTERDAM - Een nieuwe sport- en evenementenhal gaat het nu nog wat kleurloze Amsterdam-Noord regelrecht naar de sportieve en culturele wereldtop lanceren. Tenminste: als het stadsdeel de laatste gaten in de begroting weet te dichten.

van onze verslaggever

De Amsterdam Dome -zo heet het nieuwe paradepaardje van de hoofdstad- telt 15000 zitplaatsen en diverse restaurants met plaats voor 4000 eters. ,,Met de Dome stáát hier straks iets'', meent stadsdeelvoorzitter J. Peppels, gisteren een van de sprekers die in gloedvolle bewoordingen de Dome presenteerden.

Over de sport- en muziekhal is lang gesteggeld. Ook Amsterdam-Zuidoost had de Dome maar wat graag willen binnenhalen. Het onderling verdeelde college van b. en w. besliste eind september in het voordeel van Noord, dat met dit besluit zeer in zijn nopjes is.

Het stadsdeel heeft namelijk grootse nieuwbouwplannen. Architect Sjoerd Soeters ontwierp aan het eindpunt van de Noord-Zuidlijn een nieuw centrumgebied met onder meer 3300 woningen, een megabioscoop en een theater. Daarover hoopt het stadsdeel vóór de zomer een beslissing te nemen.

Stadsdeelvoorzitter Peppels verwacht dat de Dome zeker driehonderd banen met zich meebrengt. Noord mikt op sporten als ijshockey en basketbal, ook op EK- en WK-niveau.

Daarnaast komen er familieshows en popconcerten. ,,De beste artiesten zoeken de beste podia op'', weet H. Harkimo, directievoorzitter van JHC Arena Holding.

Dit Finse bedrijf, de toekomstige eigenaar en exploitant van de Dome, heeft al vergelijkbare hallen in Hamburg en Helsinki.

Op het podium in de Finse hoofdstad stonden recent nog Robbie Williams en Iron Maiden -wereldacts waartegen Amsterdam-Noord vast geen 'nee' zal zeggen.

De Dome kost negentig miljoen euro. JHC Arena Holding investeert zeventig miljoen euro, Amsterdam-Noord heeft vijf miljoen euro uitgetrokken. Het stadsdeel, dat van de gemeente een jaar de tijd heeft gekregen om de begroting rond te krijgen, hoopt dat de rijksoverheid en de provincie de resterende vijftien miljoen euro willen bijdragen.

Cruciaal is ook de komst van één of meer topsportteams, die de Dome als thuisbasis willen gebruiken -bijvoorbeeld de Demon Astronauts, het Amsterdamse basketbalteam dat nu nog elders in de stad speelt.

Als alles volgens plan verloopt, is de bouw van Amsterdam Dome in 2007 voltooid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden