Met alleen steun van de kiezer redt de PVV het niet in Europa
De verkiezingen winnen is slechts het halve werk. De PVV mag dan afstevenen op een mooi resultaat bij de stembusgang van volgende week, de partij is daarmee nog niet verzekerd van invloed in Europa.
Geert Wilders behaalde bij de vorige Europese verkiezingen in 2009 vier zetels. In 2011 bleek dat Nederland recht had op een extra Europarlementariër en dat de PVV deze mocht leveren. Maar de vijf partijgenoten van Wilders speelden de afgelopen periode een bijrol. Twee hebben zich inmiddels afgescheiden. De drie overgebleven PVV'ers opereren zelfstandig in het 766 leden tellende parlement. Macht hebben ze niet.
Dat moet anders, vindt Wilders. Hij zinspeelt op samenwerking met andere eurokritische partijen. De vorming van een Europese fractie levert grote voordelen op. Meer spreektijd tijdens de debatten, bijvoorbeeld. Het recht om amendementen in te dienen. De kans om een voorzitter van een commissie te leveren. Meer geld (miljoenen) voor ondersteuning.
Er zijn duidelijke spelregels voor de vorming van een nieuwe fractie. Er moeten partijen uit minimaal zeven EU-lidstaten toetreden, met in totaal tenminste 25 zetels. Wilders heeft het afgelopen jaar voorwerk gedaan voor Europese samenwerking. Hij bezocht collega-leiders en geestverwanten van buitenlandse anti-Europa-partijen. Heinz-Christian Strache van de Oostenrijkse FPÖ. Roberto Maroni van Lega Nord (Italië). Filip Dewinter van Vlaams Belang. Jimmie Akesson van de Zweedse Democraten. En eind vorig jaar bracht Marine Le Pen van het Franse Front National een bliksembezoek aan Wilders.
De basis voor de nieuwe fractie lijkt gelegd. Er zijn gesprekken geweest met de Slowaakse Nationale Partij (Slovenská národná strana) over aansluiting. Daarmee zijn nu partijen uit zeven landen in beeld. En de andere vereiste - 25 zetels - mag ook geen probleem zijn. Volgens een recente peiling van PollWatch2014 kan alleen Front National al rekenen op minimaal twintig zetels.
Maar de beoogde samenwerking is fragiel. Vlaams Belang, de Zweedse Democraten en de Slowaakse Nationale Partij zouden ieder een zetel kunnen behalen. Mocht één van hen de kiesdrempel niet halen, is fractievorming onmogelijk.
Niet voor niets hoopt Wilders dat ook de Britse Independance Party van Nigel Farage bereid is om zich aan te sluiten. Datzelfde geldt voor de Deense Volkspartij van Søren Espersen. Maar die kans is niet groot. Espersen noemt Front National "geen fatsoenlijke partij" vanwege "de diepe wortels in het antisemitisme." Farage heeft zich in soortgelijke bewoordingen uitgelaten.
Wilders zei maandag bij de start van de PVV-campagne dat hij pas na de verkiezingen met andere partijen gaat praten over samenwerking. "Met wie wij uiteindelijk echt in zee gaan, hangt af van de uitslag. Hoe groot worden de partijen? En wie gaat er winnen?"