Met Albayrak krijgt PvdA de zo gewenste vrouwelijke kandidaat

Nebahat Albayrak en toenmalig fractievoorzitter Job Cohen tijdens de presentatie van de kandidatenlijst voor de verkiezingen in 2010.Beeld ANP

Met PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak heeft zich nu ook een vrouw kandidaat gesteld voor het leiderschap van de partij. 'Daadkracht' onderscheidt haar van de andere drie kandidaten, stelt Albayrak.

Het 43-jarige Kamerlid had het besluit gisteren al genomen, maar ze wilde er die dag niet mee naar buiten komen in verband met het nieuws over prins Friso.

Albayrak wil zich keren tegen de 'afbraakpolitiek' van premier Mark Rutte en werken aan een progressief kabinet. Samenwerking met de progressieve krachten binnen de Tweede Kamer noemt ze 'even belangrijk' als het eigen verhaal van haar partij. "Ik wil een brug slaan tussen alle partijen die het uitvoeren van het programma om Nederland sterker en socialer te maken mogelijk maken", zegt ze op Nu.nl. "4,5 miljoen mensen hebben progressief gestemd. Die mensen hebben ook een stem nodig. Die stem wil ik zijn."

Verdeling mannen en vrouwen
Met haar kandidatuur komt Albayrak tegemoet aan de wens van veel PvdA-leden om straks ook op een vrouwelijke kandidaat te kunnen stemmen. Een gelijke verdeling van mannen en vrouwen telt zwaar binnen de PvdA. De partij voert bij de verdeling van de seksen een strikt regime; na elke man volgt een vrouw, en andersom. "De partij had mij in 2010 op nummer 2 gezet", zegt Albayrak. "Dat is geen claim op het voorzitterschap, maar dat komt wel met een verantwoordelijkheid en die verantwoordelijkheid neem ik. Of ik een man of vrouw ben is daar secundair in."

Enkele uren voor de aankondiging van Albayrak riep PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marleen Barth vrouwen op om zich als fractievoorzitter en partijleider te melden. Volgens haar zou het goed zijn als de PvdA tegen het kabinet 'vol oudere heren' ook 'jongere, energieke vrouwen' kan stellen.

Als nummer twee op de kandidatenlijst voor de verkiezingen in 2010, kreeg Albayrak bijna 130.000 voorkeurstemmen. Dat is aanzienlijk meer dan haar concurrenten.

Albayrak is de vierde kandidaat om Job Cohen op te volgen als PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Martijn van Dam, Diederik Samsom en Ronald Plasterk hadden zich eerder deze week gemeld.

Timmermans niet, tenzij...
Een andere veelgenoemde kandidaat liet vandaag weten af te zien van het fractievoorzitterschap, tenzij degene die anderhalve week geleden zijn kritische e-mail aan de fractie lekte zich alsnog meldt. Timmermans zei in NRC 'niets liever' te doen dan de partij te leiden, maar "er hangt zo'n grauwsluier over mijn kandidatuur. Als degene die de mail heeft gelekt zich voor dinsdag bekendmaakt doe ik het misschien alsnog. Maar nu voel ik me te geremd door die grauwsluier. Daar kan ik niks aan doen, maar het is realiteit."

Timmermans' mail was een reactie op een interview van PvdA-leider Job Cohen en partijvoorzitter Hans Spekman in Trouw. Het uitlekken van de mail leidde tot een crisis in de fractie en tot het opstappen van Cohen afgelopen maandag.

Timmermans zegt dat hij 'ontzettend goed' met Cohen kan opschieten. "Ik hóu van die man", zou hij volgens NRC in tranen hebben gezegd. Kritiek had Timmermans wel. "Job was een heel intuïtief politicus. Zijn probleem was niet een verhaal, maar het verwoorden van het verhaal. Zijn intuïtie en zijn morele kant zijn zo dik in orde, maar je moet in dit vak snel en goed kunnen formuleren, Dat was niet zijn sterkste kant."

Vandaag houdt de partij in Utrecht een ledenraad waarin de partij afscheid neemt van Cohen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden