Met 750 anderen aan het Queensdinner

Amsterdamse buurt Watergraafsmeer viert al tien jaar eigen Koninginnenacht als rustmoment vóór alle drukte

In de late namiddagzon doet de Amsterdamse Hogeweg dorps aan. Gekleurde vlaggen, lampionnen en banieren sieren het straatbeeld. Alleen de dwingende papiertjes die plekken voor de vrijmarkt claimen, verraden dat het hier wel degelijk de hoofdstad betreft.

Al tien jaar lang vindt hier tijdens Koninginnenacht het Queensdinner plaats, ooit ontstaan als rustmoment voor het losbarsten van het Bredewegfestival, dat de buurt al 35 jaar viert. "Het idee was toen met een klein groepje te gaan eten", glimlacht voorzitter Annelies Buurman. Inmiddels zitten 750 mensen aan het vijfgangendiner. Het vlees komt van de buurtslager; brasserietjes en de groentenman laten ook zien wat ze kunnen en de ijscoman uit de buurt verrast de kinderen.

Veel meisjes hebben prinsessenjurken of oranje rokken aan. Ze hoepelen, vragen bij de schmink om vlinders en kijken hoe een in het wit geklede edelman ballondieren voor hen maakt. De jongens krijgen zwaardjes en doen hun best met waterpistolen een prijs te winnen bij een van de kraampjes.

Ondertussen zorgen tientallen vrijwilligers dat iedereen op tijd zijn eten heeft. Pubers in oranje T-shirts scheppen aan de lopende band bakken vol met eten. "Ondanks de enorme hoeveelheden is het erg lekker ", verzekert buurtbewoonster Anne van der Baan. "Het leukste is als je naast iemand komt te zitten die je niet kent."

Het diner en ook het Bredewegfestival zijn vooral bedoeld voor buurtbewoners en vrienden, benadrukt Buurman. "We willen de buurt verbinden en een alternatief bieden voor het gezuip en het hufterige gedrag in de binnenstad." De oprichters van het festival, Laurent en Marijke van der Maersen, bouwden ooit een feestje om te vieren dat de gemeente het gras in hun straat niet in parkeerplaatsen veranderde. Gisteravond kregen zij als dank daarvoor van burgemeester Van der Laan het ereteken van Amsterdam.

Op het bewuste gras staat nu een podium voor de jaarlijkse openluchtopera. Geen hondenpoep, glundert Buurman terwijl ze door het perkje loopt. "We hebben twee weken geleden bordjes neergezet dat mensen hun hond ergens anders moeten uitlaten."

Voor het eerst spelen musici van het Philharmonisch orkest mee. Samen met lokale koren en andere professionele gezelschappen brengen ze een op de Arabische lente geïnspireerd stuk op de planken.

Terwijl het koor oefent, laten mensen zich, straten van het Queensdinner verwijderd, inspireren; tafels komen naar buiten, barbecues gaan aan. Wanneer de zon definitief achter de huizen verdwijnt, stroomt de Bredeweg vol. In het licht van de gekleurde lampionnen is de vrijmarkt amper te zien.

Mobiele site 'urinwaar.nl' voor hoge nood op Koninginnedag in Amsterdam
Sta je gezellig met een biertje in de hand te feesten op Koninginnedag, moet je ineens plassen. In een bomvolle hoofdstad is een toilet vinden dan lastig. Waterbedrijf Waternet heeft er iets op bedacht: de mobiele website urinwaar.nl. "De site laat via Google Maps alle plaslocaties in Amsterdam zien en rekent via het gps-systeem van de smartphone meteen uit waar het dichtstbijzijnde toilet is", zegt woordvoerder Mark Companjen van Waternet. "We willen het zo makkelijk mogelijk maken. Je kunt zelfs de kortste route naar de wc toe weergeven." Maar heb je tijd om op je smartphone te kijken bij hoge nood? "De site is daarop gebouwd. Je hoeft alleen aan te geven of je man of vrouw bent. Voor mannen zijn er namelijk urinoirs waarbij je moet staan."

Het bedrijf zet zich in voor schone grachten en hoopt met de site, dat wildplassers niet in de grachten plassen. "We verwachten dat er meer gebruik van de toiletten wordt gemaakt."

Waternet werkt samen met de gemeente Amsterdam. "De gemeente zet 207 toiletten neer in de stad, wij sluiten ze voor het eerst allemaal aan op het riool. Dat doen we om te voorkomen dat toiletten overstromen."

De site is alleen vandaag online. Companjen: "Een echte eendagsvlieg".

Spoorlopers hoge boete
Wie vandaag op het spoor van de trein loopt, kan een boete van 240 euro verwachten. Wie dronken de openbare orde verstoort, mag 340 euro betalen, en de schade vergoeden. Het zijn slechts enkele maatregelen van het Amsterdamse lik-op-stuk-beleid om Koninginnedag tot een echt feest te maken. Daarnaast is de binnenstad gereserveerd voor kleine evenementen en vrijmarktfestiviteiten. Grootschalige evenementen, die meestal al zijn uitverkocht, zijn aan de rand van de stad, omdat de afgelopen jaren de grens was bereikt van wat Amsterdam aankon.

Het treinverkeer raakte de laatste jaren geregeld ontwricht door dronken passagiers die aan de noodrem trokken of op het spoor liepen. "Beide overtredingen zorgen voor stremmingen en kunnen grote opstoppingen van reizigers tot gevolg hebben waarbij mensen in de verdrukking kunnen raken", zegt officier van justitie Otto van der Bijl. Er geldt dan ook op de stations en in de treinen een alcoholverbod. Op openbaar dronkenschap staat een boete van 85 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden