Met 59.100 asielaanvragen was 2015 officieel een recordjaar

Asielzoekers leren schaatsen in De Uithof.Beeld Anp

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft alle asielaanvragen van het afgelopen jaar bij elkaar opgeteld en komt uit op 59.100 verzoeken. Dat is het hoogste aantal aanvragen sinds Nederland migratiestatistieken bijhoudt, zo meldt de dienst. In het vorige recordjaar, 1994, klopten 52.575 asielzoekers aan.

Het afgelopen jaar is het aantal aanvragen bijna verdubbeld ten opzichte van 2014, toen de teller aan het eind van het jaar bij 29.890 verzoeken stopte. Vergeleken met 2013 gaat het om een ruime verdriedubbeling. Toen kwam het aantal aanvragen uit op 17.189.

Het totaalcijfer over 2015 ligt in lijn met de 58.000 asielaanvragen waar staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, veiligheid en justitie) de afgelopen maanden rekening mee hield. Het gaat om aanvragen van asielzoekers die zich het afgelopen jaar in Nederland hebben gemeld, om nieuwe aanvragen bij een afwijzing en verzoeken van familieleden van asielzoekers die herenigd willen worden.

Gezinshereniging
Opvallend is de stijging van het aantal aanvragen in het kader van gezinshereniging. In 2014 ging het om enkele duizenden mensen die met familieleden in Nederland wilden worden herenigd; afgelopen jaar dienden 14.070 mensen een aanvraag in. Verwacht wordt dat dit cijfer de komende jaren verder zal toenemen, gezien de stijging van het aantal asielaanvragen in Nederland.

Tekst loopt door onder de grafiek

Grilligheid
Ook bijzonder is dat driekwart van de aanvragen in de tweede helft van het jaar binnenkwam. "Dit benadrukt de grilligheid van de instroom", aldus de IND. In totaal klopten 43.090 asielzoekers hier afgelopen jaar voor het eerst aan ten opzichte van 23.970 het jaar ervoor. Verder deden 1940 asielzoekers een nieuwe poging om Nederlandse verblijfspapieren te krijgen. Dat zijn er minder dan in 2014, toen er 2154 herhaalde aanvragen binnenkwamen.

Er zijn nog geen jaarcijfers bekend over de herkomstlanden van de asielaanvragers. De eerste elf maanden van het jaar kwamen verreweg de meeste verzoeken van Syriërs (26.171), gevolgd door Eritreëers (8054), staatloze burgers (4593), Irakezen (3000) en Afghanen (2308).

Dit jaar verwacht Dijkhoff eveneens 58.000 asielaanvragen. Daar zullen verzoeken om gezinshereniging naar verwachting weer een groot onderdeel van uitmaken. Vluchtelingen kunnen die pas indienen als hun eigen asielaanvraag is goedgekeurd. Door de grote druk op de IND loopt de verwerkingstijd van aanvragen op. Daardoor kunnen veel vluchtelingen die afgelopen jaar zijn aangekomen pas dit jaar een verzoek voor gezinshereniging indienen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden