Met 245 000 inwoners vijfde stad

ENSCHEDE - De provincie Overijssel heeft het plan voor een fusie tussen de Twentse steden Hengelo en Enschede weer uit de kast gehaald. Volgens een gisteren gepresenteerd plan voor gemeentelijke herindeling moeten Enschede, Hengelo én buurgemeente Borne opgaan in één gemeente.

Hierdoor zal een gemeente ontstaan die met 245 000 inwoners vijfde van Nederland is. Het plan voor een fusie tussen Enschede en Hengelo, dat de gemoederen in beide steden vijf jaar heeft beziggehouden, bevond zich sinds 1993 in een bureaulade. Toen het kabinet niet bereid bleek om de stedenfusie jaarlijks met 45 miljoen gulden te ondersteunen, zagen beide buurgemeenten er maar vanaf. De slechts 14 miljoen gulden die beide gemeenten toen in het vooruitzicht werd gesteld door het kabinet Lubbers, werd onvoldoende gevonden om de plaatselijke bevolking van het nut van een fusie te overtuigen.

Dat Gedeputeerde Staten van Overijssel het fusieplan van stof hebben ontdaan, is een handig recept van de provincie. Enschede is namelijk vóór de vorming van een aparte provincie Twente, maar als dat niet haalbaar blijkt, vindt de gemeenteraad de vorming van een dubbelstad Enschede/Hengelo een goed alternatief. Burgemeester J. Mans van Enschede spreekt van een “moedig besluit.” “Een dubbelstad Enschede/Hengelo met Borne er eventueel bij, is een goed alternatief voor een provincie Twente. Als we er zelf niet in slagen om zo'n fusie van de grond te tillen, is het goed dat de provincie daarin het voortouw neemt”, vindt Mans.

Zijn collega, burgemeester W. Lemstra van Hengelo, reageert een stuk minder enthousiast. Van Lemstra is bekend dat hij persoonlijk een voorstander van de stedenfusie is. Maar de Hengelose burgemeester kreeg er afgelopen zomer van zijn eigen gemeenteraad flink van langs toen hij zich op de Universiteit Twente in het openbaar voor de dubbelstad had uitgesproken. Met het tumult nog in het achterhoofd dat na zijn hernieuwde vrijage met Enschede ontstond, zegt Lemstra: “Bij de Hengelose bevolking bestond drie jaar geleden geen draagvlak voor een fusie met Enschede en daarin is nog niets veranderd. Ook politiek gezien ontbreekt het draagvlak. Verstandelijk geredeneerd is er misschien wel veel voor een fusie te zeggen, maar emotioneel staat het de Hengeloërs tegen. Dan heeft het geen zin om er weer opnieuw over te beginnen.”

Daar komt volgens Lemstra bij dat het “bestuurlijk evenwicht” in Twente verstoord zal raken als er door een fusie van Hengelo met Enschede én Borne een gemeente met 245 000 inwoners gaten ontstaan. “Samen met de beoogde fusiepartner Wierden wordt Almelo dan met 85 000 inwoners de tweede stad van Twente. De balans is dan zoek en er gaan nieuwe spanningen ontstaan.” Lemstra heeft veel meer oren naar het inlijven van Borne alleen, maar daar verzet Borne zich met hand en tand tegen.

Het plan voor gemeentelijke herindeling, waarbij de provincie het aantal Twentse gemeenten wil terugbrengen van 23 naar 11, heeft ook elders in Twente voor commotie gezorgd. Zo werd de rondweg rond Wierden gisterochtend enige tijd bezet door boze inwoners die niet willen dat hun gemeente bij Almelo wordt gevoegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden