Mestbeleid onder vuur

DEN HAAG - Het Nederlandse mestbeleid blijft ernstig in gebreke en is op meerdere punten strijdig met de bindende regels van de Europese Unie.

door Hans Schmit

Dit is de belangrijkste conclusie van de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg in de zaak die de Europese Commissie tegen Nederland heeft aangespannen. De conclusie van de advocaat-generaal wordt doorgaans door het Hof overgenomen. Nederland riskeert in dat geval een forse boete. De uitspraak wordt in januari verwacht.

De Europese Commissie stapte in augustus 2000 naar het Hof omdat het meent dat Nederland niet voldoet aan een reeks verplichtingen uit de nitraatrichtlijn uit 1991. De richtlijn heeft tot doel de verontreining van grond- en oppervlaktewater met nitraat vanuit de landbouw te verminderen.

De Europese Commissie verwijt Nederland onder meer dat de wetgeving geen waarborg biedt dat de Europese normen worden gehaald. Ook ontbreken voorschriften die zijn gebaseerd op een balans tussen de behoefte aan stikstof van gewassen en de bemesting. Nederland staat te hoge stikstofverliezen in het milieu toe. Voorts heeft Nederland nagelaten scherpere maatregelen voor droge zandgronden te treffen.

De advocaat-generaal stelt de commissie in het gelijk. Ook het Nederlandse systeem om de hoogte van de bemesting te bepalen, is in strijd met de Europese regels. De methode die Nederland hanteert om normen voor fosfaat om te rekenen naar normen voor stikstof, deugt niet. De hoeveelheid mest die op grond van de fosfaatnorm mag worden uitgereden, kan een hoeveelheid stikstof bevatten die de Europese norm overschrijdt.

Zelfs als de rekenmethode toelaatbaar zou zijn, voldoet Nederland niet aan de normen, meent de advocaat-generaal. Tot 1999 mocht jaarlijks maximaal 210 kilo stikstof per hectare worden uitgereden; volgens de Nederlandse rekenmethode was dat 220 kilo. Overigens erkent Nederland dat voor grasland de norm is overschreden. De norm is sindsdien aangescherpt tot 170 kilo per ha.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden