Messier: Fransman in New York, Amerikaan in Parijs

* Hij zag zichzelf als koning van de mediawereld en werd bejubeld als de man die opdringerige Amerikaanse cultuur onder Frans gezag wist te brengen. Maar uiteindelijk struikelde hij als Fransman in New York en Amerikaan in Parijs: Jean-Marie Messier. Beide cultuurkampen zagen in de boekhouderszoon vooral een vertegenwoordiger van het andere kamp, in plaats van een bruggenbouwer.

Messier heeft in een interview aangegeven wel te willen opstappen als topman van Vivendi, maar dan alleen als het bestuur van het water- en mediaconglomeraat hem dat recht in zijn gezicht opdraagt. Vandaag al zal hij de consequentie van die uitspraak moeten nemen.

Aan dat moment zijn dan maanden van interne gevechten om de macht voorafgegaan. Het is vooral zijn laatste grote overwinning, de overname van het Canadese mediaconcern Seagram in 2000, die hem nu de kop kost. Enerzijds omdat hij Vivendi daarbij opzadelde met miljardenschulden, anderzijds omdat de verkopers van Seagram en nu grootaandeelhouders van Vivendi, de familie Bronfman, zich inspannen om hem weg te krijgen.

Messier werd in Frankrijk sinds een paar jaar de ongekroonde koning van het Franse zakenleven genoemd. Hij kreeg in 1996 het roer in handen bij Général des Eaux, het grootste Franse waterleidingbedrijf. Meteen begon hij het concern om te bouwen tot een mediagroep met belangen in Canal+, uitgever Havas en SFR, de Franse nummer twee onder de mobiele belbedrijven. De naam veranderde in Vivendi en in 2000 werd zelfs een deel van de waterdivisie op de beurs verkocht om de overname van Seagram deels te bekostigen.

Met de komst van Seagram kwam een grote producent van die vermaledijde Amerikaanse cultuur onder Franse regie. Maar Messier toonde zich vervolgens allesbehalve een goede Fransman: hij betrok in New York een penthouse dat Vivendi voor hem had gekocht voor 17,5 miljoen dollar. Er is dan ook op Amerikaanse wijze met hem afgerekend. Terwijl de Franse politiek de topman van het nog ernstiger zwalkende France Télécom in het zadel houdt, is de topman van het Franse media-imperium door ontevreden Amerikaanse aandeelhouders beentje gelicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden