Mesjes die je tong strelen

. (FOTO UIT SPECTRUMGIDS VIS, SCHELP- EN SCHAALDIEREN)

Hoe zouden buikpotigen, nonnetjes en zaagjes smaken? Thijssen pakt zijn schop en gaat op ’eetspeditie’ bij het strand van Schiermonnikoog.

Soms liggen op de markt bundeltjes mesheften, lange schelpen die op zwaarden lijken en die wij vroeger ’scheermesjes’ noemden. Echt Hollands, verzekert de visboer, en dat had ik kunnen weten natuurlijk. Al die schelpjes op het Zandvoortstrand zijn niet uit het diepe zuiden aan komen zwemmen. Zouden die lekker smaken en zou je ze allemaal kunnen eten?

Thuis zegt de oude maar betrouwbare ’Spectrumgids Vis, Schelp- en Schaaldieren’ een hele waslijst van fraai genaamde schelpdieren. Zotskapachtigen, bijvoorbeeld, en buikpotigen, nonnetjes, zaagjes en noordkrompen. Al die diertjes zijn eetbaar. Nu het kleinste Thijssentje met zijn moeder door Frankrijk zwerft, heb ik mijn handen vrij: het is tijd voor een eetspeditie.

Maar zoals elke expeditie behoeft ook deze een zorgvuldige voorbereiding. Mag dat zomaar, in Nederland schelpen graven? En aan welke zee? Want daar hebben wij er twee van: de gewone en het Wad. Beide zouden in dit experiment mee moeten doen, en dat beperkt de keuze tot het kleinste Waddeneiland, zodat transport van wad naar strand zo min mogelijk inspanning vergt.

De strandbeherende instantie Domeinen, onderdeel van het ministerie van financiën, meldt dat zij mensen die met een emmertje over het strand lopen niet door opsporingsambtenaren in de gaten laten houden, dus dat is ook geen bezwaar. Op naar Schiermonnikoog, waar natuurcollega Koos Dijksterhuis al op zoek is naar dwergganzen. Die zijn vast ook erg lekker, maar ik kom voor de schelpen.

Het noorderstrand van Schier behoort tot de breedste van Europa, en het lijkt wel mijlenver lopen naar de branding, waar kleine vogeltjes heen en weer rennen in het zeeschuim. Die beestjes leven van andere beestjes, dus hun aanwezigheid moet op voedsel duiden.

Met ferme steken gaat het schopje de grond in. Happen grijs zand ploffen tot een hoopje, het kuiltje loopt meteen vol water. In het hoopje zit een schelp. Eén! Een grote strandschelp, volgens de Spectrum, en die is nog leeg ook. Een half uur spitten levert een magere oogst: twee laarzen vol koud water, een viertal mesheften, een stevige strandschelp en een strandgaper. Die zat diep in zee en zorgde voor de natte voeten.

Op naar de andere kant van het eiland, waar het wad wacht. Boven modderige vlakten trekken joelende troepen vogels, de zon schijnt – dit is het paradijs. De schep gaat de grond in, met moeite. Een dikke, zware, zwarte, stinkende bodem is de vloer van het Wad, maar wel vol schelpen. Kokkels zijn het, tientallen kokkels. Helaas zijn het geen zaagjes, messchedes, strandgapers of andere schelpdieren. Het zijn kokkels en niets anders.

Met een zakje vol fiets ik terug naar het vakantiehuis. Op internet heb ik een truc gelezen om zand eruit te krijgen: zet de vangst in een emmer met zout water, met een omgekeerd diep bord erin. De kokkels, schedes en wat dies meer zij, zullen onder het bord proberen te kruipen en daarbij hun zand verliezen.

Kennelijk kent deze website andere oogsten dan ik, want de mijne liggen de volgende morgen nog gewoon op hun plek, al hebben zij wel zand uitgespogen. Maar daar ging het tenslotte om.

Dan nu de smaak. Messchedes moeten heel kort in de pan, een halve minuut, om niet taai te worden. Dat is zo gepiept. Het zijn vier heerlijk hapjes. De gaper en de strandschelp blijven iets langer in de hitte, en gaan dan ook open. Lekkere schelpjes zijn het, wat zachter dan mossel en iets romiger. De strandgaper heeft bite en is toch zacht. In allemaal zit nog een beetje zand, net als in de kokkels. Maar ja, een kokkel zonder zand is als een zoen zonder snor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden