Mesdag Collectie: meer rust en ruimte voor schilderijen

null Beeld anp
Beeld anp

Na een verbouwing van ruim twee jaar opent Museum Mesdag zaterdag weer zijn deuren. Het museum hing vandaag het laatste schilderij, In gedachte verzonken van Antonio Mancini, op. Het museum heet voortaan De Mesdag Collectie.

In het voormalige woonhuis en museum van de schilder Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sientje zijn 850 werken verzameld. Een tiental daarvan is van de kunstenaar zelf. De verzameling van Mesdag bestaat uit meesterwerken van kunstenaars als Camille Corot, Charles-François Daubigny en Théodore Rousseau. Ook bevat de collectie veel kunst van de Haagsche School, waartoe Mesdag zelf ook behoorde.

Volgens conservator Maite van Dijk zijn er minder schilderijen te zien dan voor de verbouwing. 'De decoratie van het huis van Mesdag was een beetje een ratjetoe. We hebben schilderijen meer ruimte gegeven en de vertrekken ontdaan van visuele prikkels.'

Mesdag zelf hing zijn collectie dicht boven en naast elkaar. Verder was zijn huis rijkelijk gedecoreerd. 'In een en dezelfde ruimte zijn schilderijen, vazen, beelden en tapijten opgesteld', legt Van Dijk uit.

In de nieuwe opstelling in het museum is ook ruimte gemaakt voor werken op papier. 'Deze tekeningen en aquarellen worden om de drie maanden gewisseld omdat ze niet langer aan licht mogen worden blootgesteld', aldus de conservator. In een vitrine zijn ook de originele schetsboekjes van Mesdag en zijn vrouw Sientje door de bezoekers te bekijken.

In het weekeinde van de heropening van Collectie Mesdag is het museum gratis te bezoeken.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden