Meryl Streep vliegt uit de bocht maar haar revanche is al op komst

JANN RUYTERS

August: Osage County

Regie: John Wells. Met Meryl Streep, Julia Roberts, Benedict Cumberbatch, Chris Cooper, Juliette Lewis

**

Een all-star cast kan een feestje zijn, maar het kan een film ook topzwaar maken: teveel Oscar-ambities in één kamer. Zie 'August: Osage County', de filmbewerking van een Pullitzerprijs winnend theaterstuk van Tracy Letts, waarin een keur aan Hollywoodsterren haar opwachting maakt.

Meryl Streep speelt Violet, een verbitterde matriarch, die zich heeft teruggetrokken in het familiehuis in heet Oklahoma; land van paarden, prairies en Erik Clapton, wiens 'Lay down Sally' door Violet steeds weer op de draaitafel wordt gelegd om af te leiden van ruzies en andere misère.

Violets mond brandt letterlijk en figuurlijk. Ze lijdt aan mondkanker, is verslaafd aan pillen en sigaretten, en maakt met haar valse commentaar iedereen het leven zuur, het meest dat van haar man, dichter Beverly (Sam Shepard). Hij huurt in de eerste scène een huishoudster om voor zijn zieke vrouw te zorgen. 'Life is long', verzucht hij tijdens het sollicitatiegesprek. Lang genoeg, wat hem betreft. In de volgende scène krijgt oudste dochter Barbara (Julia Roberts) een telefoontje dat haar vader is verdwenen.

Het is de opmaat voor een claustrofobisch familiedrama dat van heftige ruzie naar dramatische onthulling snelt, aangevoerd door Hollywoods 'grande dames' Meryl Streep en Julia Roberts, die allebei werden genomineerd voor een Oscar. Roberts, sluik haar en verbeten mond, is de oudste, meest soevereine van de drie dochters die ieder naar huis terugkeren om hun moeder bij te staan en daar in hun falen te kijk worden gezet door deze wrede vrouw die niets ontgaat. Niet dat de oudste dochter heimelijk in scheiding ligt, de middelste het steeds weer aanlegt met foute mannen en de jongste een verboden liefde koestert. Violet kauwt er eens lekker op en wrijft het ze in.

Het oorspronkelijk drie uur durende toneelstuk werd door 'ER'-regisseur John Wells teruggebracht tot een twee uur durend drama dat overladen voelt; overladen met woordenwisselingen en onthullingen, maar vooral ook met het soort hogere kunst acteren dat gezien de Oscarnominaties blijkbaar goed valt bij de collega's in de Academy Awards, maar dat in een intiem familiedrama slecht werkt. Als Roberts en Streep zich aan tafel verliezen in een steeds feller welles nietes over de vis die Violet van Barbara moet opeten ('Eat the catfish!' 'No!') schijnt dat meer een machtsstrijd tussen de twee actrices dan tussen moeder en dochter. Wat overigens meer aan Streep ligt dan aan de meer ingehouden Roberts. Als Violet is Meryl Streep te gemaniëreerd, slecht in toom gehouden.

En zo blijf je ook wat in het duister tasten wat de regisseur eigenlijk wil zeggen met deze film. Family sucks? De zonden van moeders gaan over op de dochters? Het is heet in Oklahoma?

Gelukkig is Meryl Streeps revanche alweer aangekondigd. Volgend jaar speelt ze Emmeline Pankhurst in de film 'Suffragette'. Pankhurst is het type 'bigger than life' historische grootheid waar Streep haar acteerkracht beter in kwijt kan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden