Meryl Streep heeft geen last van De Vloek

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

James Dean werd na zijn dood twee keer voor een Oscar genomineerd. De jongste Oscarwinnaar was tien (Tatum O'Neil). Walt Disney won de meeste Oscars (22). 'The Color Purple' was voor elf Oscars genomineerd, maar won er niet één. 'The Hurt Locker' was de winnende film die het minste geld opbracht. Liefhebbers van het genre kunnen een lange Oscarnacht moeiteloos vullen met dit soort weetjes.

Een van de meer intrigerende cijfers is toch wel dat actrices die een Oscar winnen 63 procent meer kans hebben dat hun relatie kort na de award-ceremonie op de klippen loopt dan collega's die niet winnen. De lijst van ongelukkigen is indrukwekkend: het begon al in 1935 met Claudette Colbert. Na haar werden ook sterren als Bette Davis, Joan Crawford, Julie Andrews, Liza Minnelli, Susan Sarandon, Julia Roberts en Emma Thompson getroffen door wat 'de vloek van de Oscars' is gaan heten.

Het recentste slachtoffer is Sandra Bullock. Vier jaar geleden mocht ze haar eerste Oscar in ontvangst nemen. Een week na de ceremonie biechtte haar man Jesse James op dat hij vreemd was gegaan. Dit jaar is Sandra weer genomineerd, veilig als vrijgezel.

Opvallend is dat acteurs die een Oscar winnen geen verhoogd risico lopen. Daaruit zou je de conclusie kunnen trekken dat mannen in de filmwereld het niet kunnen verdragen dat hun vrouw succesvoller is dan zijzelf. Actrice en schrijfster Carrie Fisher, die Hollywood van binnenuit kent, is daar in elk geval van overtuigd. In een vermakelijk stuk over De Vloek beschreef ze jaren geleden hoe Jane Fonda, toch een echte powervrouw, haar Oscar verstopte omdat haar toenmalige man het ding niet in de huiskamer verdroeg. Het mocht niet baten.

Elizabeth Taylor won een Oscar terwijl haar man Richard Burton, ook genomineerd, de prijs aan zijn neus voorbij zag gaan. Ze had het beeldje het liefst uit het raam gegooid, zo boos was ze. Overigens helpt het niets als de man van de winnende actrice zelf ook een Oscar heeft. In 2008 trof de vloek Kate Winslet. Haar huwelijk met regisseur Sam Mendes klapte, ook al stond zijn Oscar al een paar jaar op de schoorsteenmantel te glimmen.

Is de emancipatie dan helemaal aan Hollywood voorbijgegaan? Gelukkig niet. Natalie Portman, winnares in 2011, lijkt in choreograaf Benjamin Millepied een moderne man getroffen te hebben, die kan omgaan met het succes van zijn vrouw. Ze trouwden na haar overwinning en kregen een kind. Jennifer Lawrence, die vorig jaar won, omzeilde het probleem door een maand voor de uitreiking te breken met haar vriend, de acteur Nicholas Hoult. Ruim na de ceremonie kwamen ze weer bij elkaar.

Moet Cate Blanchett, die volgens kenners morgenavond een Oscar gaat winnen voor haar fenomenale rol in 'Blue Jasmin', vrezen voor haar huwelijk? De Australische is al sinds 1997 getrouwd met scriptschrijver Andrew Upton. Ze hebben drie zoons. Cate lijkt veilig. Ze won in 2004 al een Oscar en haar huwelijk hield stand. Maar goed, bij Hilary Swank ging het ook pas mis toen ze voor de tweede keer een Oscar won.

Gelukkig is er altijd nog Meryl Streep. De actrice die dit jaar voor de 18de keer genomineerd is (voor de cijferliefhebbers: een record) en drie keer won (geen record) is al sinds 1978 getrouwd met dezelfde man, kunstenaar Don Gummer (zou zomaar eens een record kunnen zijn in Hollywood). Heel even leek er sprake van een huwelijkscrisis, toen vorig jaar in een boek beweerd werd dat de actrice in 1987-- een kortstondige affaire had met Jack Nicholson. Maar Meryl en Don zaten een maand geleden op de tribune bij een baseballwedstrijd, vrolijk grappen makend met rapper 50 Cents.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden