Merry Christmoose

Ooit stond Grad Neijenhuis als veertienjarig jochie in een donker Zweeds bos oog in oog met een gigantische eland van het mannelijke geslacht. Het bleef bij een vluchtige ontmoeting, aangezien de bronsttijd nog niet was aangebroken. Want anders was het dier zeer waarschijnlijk op zijn achterpoten gaan staan om hem met zijn voorste hoeven te vermorzelen, weet de Utrechter.

SARAH-MIE LUYCKX

Geïnspireerd door het indrukwekkende voorval besloot Neijenhuis (42) enige tijd later een verzameling aan te leggen van alles wat maar enigszins met de eland te maken had. En drie jaar geleden bouwde de grafisch vormgever - vanwege alle belangstelling voor zijn ondertussen omvangrijke collectie - een deel van zijn thuiskantoor om tot 'Moose Only' ofwel 'Alleen Elanden', een kleine nering in elandhebbedingen.

Inmiddels telt 'Moose Only' zo'n 200 artikelen van uiteenlopende aard, waaronder: pannenlappen, ruitenkrabbers, hoofddeksels, sieraden en potjes met heuse keutels à f 9,95 voor de elandliefhebber die alles al heeft. Maar over het algemeen gaan klanten met een pluche beest de deur uit, meldt Neijenhuis, die zelf graag de stakige eland met uitpuilende ogen - naar ontwerp van de bekende Italiaanse striptekenaar Mordillo - aan pasgeborenen cadeau doet. “Het lijkt net of babies de knuffel wurgen, wanneer ze hun knuistjes om zijn lange, dunne nek klemmen.”

Geliefd zijn ook de leden van de zogeheten Von Hindenmoose Family van de Amerikaanse fabrikant Boyds, die met enige regelmaat een eland 'officieel' met pensioen stuurt (lees: uit productie neemt) en vervolgens een nieuw exemplaar met eigen roepnaam op de markt brengt. “De Von Hindenmoose-elanden zijn vooral in Amerika ware verzamelobjecten”, vertelt Grad Neijenhuis. “Maar Mathilda, voorzien van engelenvleugels en een toef hulst, doet het vanwege haar versierselen in de decembermaand bij menigeen goed.”

De kleine Mathilda is niet de enige eland in kerstsferen. Aan het plafond van de winkel hangen aan parachutes exemplaren, die geheel in rood kerstmannentenue zijn gestoken. En op een gietijzeren kerstsokhouder toont een variant zijn silhouet. “Deze spullen zijn in feite het resultaat van een wijdverbreid misverstand”, zegt Neijenhuis lachend. “Elanden hebben eigenlijk niks met kerst te maken. Het zijn de rendieren die de slee van de kerstman trekken. Maar daar zit ik commercieel gezien natuurlijk totaal niet mee.”

“Wie zijn of haar ogen goed de kost geeft, hoeft de vergissing nooit meer te maken”, doceert Neijenhuis. “Mannelijke elanden onderscheiden zich van andere hertachtige door hun extreem lange poten, gebogen snuit, schotelvormige gewei en typische grijplip. Karakteristieken die al met al in een wat sullig uiterlijk resulteren; wat waarschijnlijk de grote populariteit van de eland - in met name Duitsland, Canada en Amerika - verklaart.”

Elandadepten uit deze landen hebben inmiddels een dertigtal Internetsites gewijd aan hun koddig idool, die de eigenaar van Moose Only uiteraard veelvuldig bezoekt. Op de sites wemelt het van de woordspelingen. “Het Engelse woord moose leent zich bij uitstek voor allerlei grapjes”, verklaart Neijenhuis. “Zo krijg ik komende week nog 'Chocolatemoose' - elandkopjes van cacao - in het assortiment, met op de deksel: Merry Christmoose.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden