null

OpinieGebedsoproep

Merkwaardig dat de SGP onderscheid maakt tussen klokgelui en de oproep vanaf moskeeën

Beeld

In het debat over de oproep tot gebed vanaf moskeeën maakt de SGP volgens Piet de Vrije, lezer te Veenendaal, wel een heel merkwaardige draai.

Het oproepen tot gebed vanaf moskeeën blijkt in de praktijk tot weinig problemen te leiden (Verdieping, 30 oktober). Maar sommige tegenstanders blijven zich verzetten, in gemeenteraden tot aan de Tweede Kamer aan toe. Daarom is het goed om nog eens naar de argumenten van een religieus getinte tegenstander te kijken.

In oktober vond in de Tweede Kamer een debat plaats over de gebedsoproep, wat leidde tot merkwaardige redeneringen. De SGP bij monde van Kamerlid Roelof Bisschop stelde daar voor om oproepen tot kerkdiensten anders te behandelen dan oproepen tot moskeebezoek.

Dat is natuurlijk moeilijk, omdat iedereen voor de wet gelijk is. Daarom wrong Bisschop zich in een merkwaardige bocht. Een kerkklok luiden, is volgens hem wel onderdeel van het geloof en van de kerk, maar het zou in zijn gedachte geen geloofsbelijdenis zijn. Een oproep tot moskeebezoek is in zijn redenering daarentegen wel een geloofsbelijdenis.

Hierbij vergeet het SGP-Kamerlid Bisschop voor het gemak even dat zowel in de traditie van de katholieke kerk als die van de Lutherse kerk, het klokkenluiden een directe verwijzing behelst naar geloofsbelijdenis. In het eerste geval bijvoorbeeld bij het drie maal drie laten slaan van de klok, gaat het zelfs expliciet om het op die manier ‘bidden met de klok’. In de Lutherse kerk is het klokluiden synchroon aan het bidden van het Onze Vader.

Als Bisschop eerlijk zou zijn, dan zou hij die feiten in zijn betoog betrekken. Want volgens de SGP-logica zouden die vormen van klokkenluiden dan ook verboden dienen te worden. Maar hij hult zich in vaag taalgebruik: “Klokgelui is in Nederland al eeuwen het gangbare gebruik”.

Het Kamerlid doet of hij de klok heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt. De klepel hangt bij de SGP in dit geval bij islamofobie. In die sfeer heeft deze partij zelfs een manifest het licht doen zien: ‘Islam in Nederland’. Over dat manifest zei rabbijn Lody van de Kamp, refererend aan het ‘foute’ SGP-verleden in de Tweede Wereldoorlog: “Nu gaat het niet meer over de Joden. Nu zijn het de moslims die het gaan ontgelden.”

Lees ook:

‘Allahu akbar’ klinkt het boven Almelo al tientallen jaren

Vanaf de moskee de gebedsoproep laten klinken: in Amsterdam is het voornemen om ermee te beginnen omstreden, elders klinkt de oproep soms al sinds de jaren zeventig of tachtig. Zoals in Almelo. ‘Het doet me aan vakantie denken.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden