Opinie

Merkt u al iets van die vette jaren?

null Beeld anp
Beeld anp

Dat de vette jaren begonnen zijn is aan het ontbijt nog niet echt te merken. Geen taart of champagne. Thee en een boterham met kaas, dat is het.

De melding van directeur Job Swank van De Nederlandsche Bank dat de crisis nu echt voorbij is, klinkt wel als een sein om uit de band te springen. Toch lijkt het me nuttig om even een moment van bezinning in te lassen voor we de slingers tevoorschijn halen.

Want wat betekent het eigenlijk, dat de zeven magere jaren voorbij zijn? Een bevriende bouwkundige die, met studerende kinderen en een hypotheek, zijn baan jaren geleden verloor, rijdt nog altijd als oproepchauffeur tegen een uurtarief waar hij vroeger hard om had gelachen. Twintigers in mijn omgeving scharrelen met tijdelijke mini-baantjes in de horeca wat geld bij elkaar. In de winkelstraat in de provinciestad staan zo veel panden leeg dat de reeksen etalages doen denken aan een kind dat aan het tanden wisselen is.

Geen champagne
Nog altijd telt Nederland 625.000 werklozen. Onder hen veel jongeren en veel 50-plussers. De voorbeelden die ik net noemde, horen daar officieel niet bij. Zij verdienen tenminste nog wat. Maar als je het hen vraagt, tellen ze wel mee. Dus eigenlijk zijn er meer werklozen.

Nog even geen champagne, dacht ik daarom bij het lezen van de opmerkingen van econoom Wiemer Salverda gisteren op de economiepagina van Trouw. Hij telt anders dan het CBS. Een jongere met een baantje in de horeca is in feite werkloos, zegt hij. Zo bezien merken schrikbarend veel Nederlandse jongeren er nog helemaal niets van dat de crisis voorbij is. Voor hen blijven ook de komende jaren mager, vreest Salverda. Vooral degenen met een lagere opleiding. En zoals bekend gaat meer dan de helft van de Nederlandse jongeren naar het vmbo.

Laat die taart nog maar even staan dus. Want het klinkt wel concreet, dat de Nederlandse economie volgens directeur Job Swank van DNB met twee procent zal groeien en dat die groei de twee jaar erna doorgaat. Maar de vraag is wie daarvan wat merkt. Tekenaar Len Munnik gaf daar woensdag een antwoord op, op deze opiniepagina. De taart wordt gegeten door een heer in een net pak.

IJsje
Misschien ben ik te ongeduldig. De zeven vette jaren zijn pas drie dagen geleden begonnen. Te vroeg om meteen resultaat te zien. Het terras van het cafetaria om de hoek zat gisteren vol. 's Middag wilde iedereen een ijsje, 's avonds bier. Maar om dat nu te zien als teken dat de crisis voorbij is, dat gaat me te ver.

Misschien ben ik te pessimistisch. Ik zie eerlijk gezegd niet al die jongeren en 50-plussers binnen een jaar een echte baan hebben. En op die lege winkelpandjes blijft voorlopig nog wel dat affiche 'Te Huur' geplakt, vrees ik.

Maar ik laat me altijd graag overtuigen door een optimist.

Merkt u dat de vette jaren zijn begonnen?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag in de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden