Merkel zoekt toenadering tot SPD in eerste poging om coalitie te vormen

Angela Merkel. Beeld afp
Angela Merkel.Beeld afp

Angela Merkel, die de Bondsdagverkiezingen gisteren glansrijk won, heeft tijdens een persconferentie laten doorschemeren dat ze niet alleen wil regeren. Ze heeft maandag contact opgenomen met de voorzitter van de sociaaldemocratische SPD, maar sluit coalitiebesprekingen met andere partijen niet uit.

Redactie

De sociaaldemocraten van Peer Steinbrück kwamen gisteren als tweede partij uit de bus, met 25,8 procent van de stemmen. Merkels christendemocratische CDU/CSU behaalde 42 procent van de stemmen en is nu aan zet.

Aangezien de liberale FDP, waarmee Merkel voorheen regeerde, voor het eerst sinds de oprichting van de Duitse Bondrepubliek in 1949 de kiesdrempel niet behaalde, ligt een coalitie met de SPD het meest voor de hand. Merkel leidde zo'n coalitie al van 2005 tot en met 2009. Ook in de jaren '60 regeerden beide partijen samen, onder leiding van CDU-bondskanselier Kurt Georg Kiesinger.

Sigmar Gabriel, de voorzitter van de SPD, heeft laten weten dat een coalitie met de christendemocraten niet 'automatisch' ingaat en dat het aan Merkel is om een meerderheid te vormen. Zijn partij zal een uitnodiging tot coalitiebesprekingen niet weigeren, zei hij verder.

SPD-voorman Peer Steinbrück heeft gezegd dat zaken als Griekenland en een EU-bankenunie (waarin Merkels regering vooralsnog erg terughoudend is geweest) deel moeten uitmaken van de besprekingen.

'Een sterke regering'
Merkel liet tijdens de persconferentie in Berlijn doorschemeren dat ze niet voornemens is om alleen te regeren. Ze merkte op dat ze 'een sterkte regering' wil die Duitsland de komende vier jaar kan vertegenwoordigen.

De bondskanselier benadrukte verder dat het hervormingsproces in Europa nog lang niet voorbij is. Europa moet volgens Merkel competitiever worden. 'Het verkiezingsresultaat is een sterke stem voor een herenigd Europa', aldus Merkel.

Als voorbeeld van een land waar hervormingen positief hebben uitgepakt, noemde ze Ierland. Premier Enda Kenny heeft een gepassioneerde inzet tot hervormen getoond, aldus Merkel. Daarvoor verdient hij volgens haar 'oprecht respect'.

De bondskanselier wil onderzoeken waarom de eurosceptische Alternative für Deutschland, die gisteren nét niet de kiesdrempel behaalde, in korte tijd zoveel aanhang heeft verworven. Maar, zo zei ze ook: de CDU zal zijn beleid hier niet op aanpassen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden