Merkel wil nieuwe Europese conventie

Hof van Justitie moet bevoegdheid krijgen om landen te dwingen tot begrotingsdiscipline

GIJS MOES | BRUSSEL

Het kan jaren duren, de weerstand is groot en de uitkomst onzeker. Toch wil de Duitse bondskanselier Angela Merkel dit jaar nog een conventie organiseren voor een nieuw Europees Verdrag. Dat bericht in Der Spiegel heeft Berlijn niet tegengesproken.

Meer Europees toezicht op de nationale begrotingen is het belangrijkste doel van het nieuwe verdrag. Merkel wil dat het Hof van Justitie in Luxemburg landen kan dwingen om de begroting op orde te brengen. Dat moet garanderen dat een nieuwe schuldencrisis, zoals die nu al drie jaar woedt, niet weer kan ontstaan.

Merkels voorstel zal niet snel tot resultaat leiden. De EU-lidstaten en het europarlement hielden van begin 2002 tot medio 2004 al een conventie, gevolgd door een conferentie. De Europese Grondwet die daar uit rolde, werd in 2005 verworpen door referenda in Nederland en Frankrijk.

Ook nu is er veel weerstand tegen een nieuwe conventie. Die zal de huidige problemen immers niet oplossen, en het vertrouwen van de markten in zwakke eurolanden zal er niet snel door herstellen. Landen als Nederland en Finland, die Duitsland vaak steunen, zijn niet enthousiast, Groot-Brittannië al helemaal niet.

De Franse positie is lastiger. Officieel steunt Parijs een sterker Europa, maar schrikt er in de praktijk voor terug om soevereiniteit op te geven. In Duitsland is dat veel minder problematisch, Duitse politici bepleiten al jaren een gekozen EU-president en een Europese politieke unie.

Merkel wilde een beslissende rol voor het Hof van Justitie ook al vastleggen in het verdrag over begrotingsdiscipline, dat 25 EU-lidstaten begin dit jaar sloten. Maar ze moest toen genoegen nemen met een afgezwakte versie, waarin het hof alleen beoordeelt of landen wel wettelijk hebben vastgelegd dat ze streven naar een begroting in evenwicht.

Het lijkt erop dat Merkel de lat alvast hoog legt voor voorzitter Van Rompuy van de Europese Raad. Die werkt samen met commissievoorzitter Barroso, president Draghi van de Europese Centrale Bank en voorzitter Juncker van de eurogroep aan plannen voor versterking van de economische unie. Op de volgende EU-top, in oktober, wil Van Rompuy de eerste 'bouwstenen' aan de regeringsleiders voorleggen.

Voor die tijd moet het ESM-verdrag al in werking treden. Dat zorgt voor de oprichting van een nieuw permanent noodfonds voor de euro, het Europees stabiliteitsmechanisme. Op 12 september spreekt het Duitse grondwettelijk hof zich uit over dit verdrag, dat volgens tegenstanders de nationale soevereiniteit aantast.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden