Berlijn

Merkel: weerzinwekkend dat dader mogelijk vluchteling is

Bondskanselier Angela Merkel tijdens de persconferentie. Beeld AFP
Bondskanselier Angela Merkel tijdens de persconferentie.Beeld AFP

Een zichtbaar aangeslagen bondskanselier Angela Merkel sprak haar afschuw uit over de mogelijke aanslag op een Berlijnse kerstmarkt. Ze zei dat veel details nog onduidelijk zijn, maar dat 'de daad zal worden opgehelderd en bestraft, zo hard als onze wet verlangt'.

De bondskanselier bevestigde dat ook zij uitgaat van een terroristische aanslag. Merkel kondigde aan dat ze later op de dag naar de Breitscheidplatz gaat, waar de dader gisteren met een vrachtwagen dwars door een menigte reed. Over het motief tast ook Merkel nog in het duister. "Een eenvoudig antwoord daarop heb ik niet", zei ze.

Dat de dader mogelijk een vluchteling was die in Duitsland bescherming kreeg aangeboden, noemde ze 'weerzinwekkend'. Ook riep Merkel op om niet toe te geven aan de angst. Wat haar betreft zal de aanslag de open samenleving niet kapot kunnen krijgen. Duitsers blijven wat haar betreft leven zoals ze gewend zijn: Vrij, samen en open.

Ook betuigde Merkel haar medeleven met de slachtoffers: Ik denk aan de doden en gewonden, hun familieleden en vrienden. Een heel land is in diepe rouw met hen verenigd.

(tekst loopt door onder de video)

Vluchteling

De politie twijfelt inmiddels of de 23-jarige Pakistaan die verdacht werd van het besturen van de truck werkelijk achter het incident zit. Politiechef Klaus Kandt zei dat nog 'onzeker' is of de verdachte die is aangehouden werkelijk achter de terreurdaad zit. Hij zei dat 'met alle middelen wordt opgehelderd of de verdenking standhoudt'. Als dat niet zo is, dan volgt een nieuwe zoekactie.

De man die werd aangewezen door het Duitse ARD en Die Welt zou sinds een jaar in Duitsland verblijven en via de Balkan naar Europa zijn gereisd. De Pakistaan zelf ontkende dat hij er iets mee te maken heeft. Bronnen binnen het veiligheidsapparaat lieten dinsdag aan persbureau DPA weten dat de 23-jarige man tot nog toe alle beschuldigingen van de hand wijst.

Een speciale zwaarbewapende eenheid van de Duitse politie heeft afgelopen nacht, naar aanleiding van de aanslag, een inval gedaan in de vluchtelingenopvang op de voormalige Berlijnse luchthaven Tempelhof, melden Die Welt, de lokale Berliner Zeitung en andere Duitse media op basis van een politiebron.

De opgepakte verdachte zou daar geregisteerd hebben gestaan, maar dat is nog niet officieel bevestigd door de autoriteiten. In de hangar van Tempelhof verblijven zo'n tweeduizend vluchtelingen.

Bijrijder

De Poolse man die dood werd aangetroffen in de cabine van de vrachtwagen is vermoedelijk door schoten om het leven gekomen. Dat heeft minister Schröter van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Brandenburg gezegd. De Pool was de oorspronkelijke chauffeur van de vrachtwagen, tot die vermoedelijk werd gekaapt door de dader van de aanslag.

Schröter benadrukt dat de vrachtwagenchauffeur geen dader is, maar een slachtoffer. Ariel Zurawski, eigenaar van het expeditiebedrijf waar de chauffeur voor werkte verklaarde tegenover de Poolse televisie dat hij de chauffeur die ook zijn neef is, had geïdentificeerd van een politiefoto.

Gisterenavond zei Zurawski al dat hij 'zijn hand ervoor in het vuur durfde te steken dat de chauffeur niets met het incident te maken had'.

Brandgang

Zeker twaalf mensen kwamen om en 48 raakten gewond bij het incident met de vrachtwagen. Die zou door een brandgang tussen de stalletjes hebben gereden die breder was dan normale steegjes op de markt. De brangang was bedoeld voor hulpdiensten, ambulances en brandweerwagens. De vrachtwagen was vrijwel net zo breed als de brandgang, waardoor mensen niet opzij konden springen. Inmiddels zijn van twaalf mensen die omkwamen er zes geïdentificeerd. Het gaat om de Poolse chauffeur en vijf mensen met de Duitse nationaliteit.

De vrachtwagen werd vermoedelijk eerder op de dag gestolen in de Duitse hoofdstad. Uit de GPS-gegevens van de truck blijkt volgens Poolse media dat de wagen in de namiddag meerdere keren is gestart.

De truck stond stond 's middags geparkeerd voor een bedrijf in Berlijn.
De Poolse eigenaar Zurawski, zei eerder tegen de Poolse zender TVN 24 dat hij zijn neef sinds 16.00 uur maandagmiddag niet meer kon bereiken. Zijn vrouw had hem rond 15.00 uur nog gesproken.

Het voertuig zou kort voor de aanslag zijn weggereden bij het bedrijf. Poolse media speculeren dat de aanslagpleger mogelijk eerst heeft geoefend op het besturen van de wagen.

Snelle arrestatie

Dat de vermoedelijke bestuurder van de truck snel kon worden opgepakt, is te danken aan meerdere getuigen die zijn locatie aan de politie doorgaven. Een van hen achtervolgde de man dwars door de Tiergarten, het grote stadspark in de Duitse hoofdstad, schrijft Die Welt.

Toen de ooggetuige de bestuurder te voet zag vluchten, besloot hij hem op gepaste afstand te volgen. Met zijn telefoon in de hand voorzag hij de meldkamer van de hulpdiensten voortdurend van informatie.

Na ongeveer twee kilometer konden agenten de verdachte van de aanslag arresteren, ter hoogte van de Siegessäule. "Deze burgermoed kan ons vandaag enige moed geven", zei een woordvoerder van de Berlijnse politie. De getuige wil volgens de politie waarschijnlijk anoniem blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden