Merkel valt paus bij in kritiek op financiële markten

Merkel op bezoek bij paus Franciscus. Beeld epa
Merkel op bezoek bij paus Franciscus.Beeld epa

Angela Merkel is zaterdag op privéaudiëntie geweest bij paus Franciscus. De protestantse Duitse bondskanselier viel de leider van de Rooms-Katholieke Kerk bij in zijn kritiek op de 'tirannie van de markt'.

Merkel bezocht Rome speciaal om de paus te ontmoeten en sprak zo'n 45 minuten privé met hem in zijn bibliotheek; ongebruikelijk lang voor een privéaudiëntie. Merkel liet na het gesprek weten dat striktere regulering van de financiële markten een belangrijk doel is tijdens de bijeenkomst van G20-leiders in september.

'Het is waar dat economieën de mensen moeten dienen, maar dat dit de afgelopen jaren helemaal niet het geval is geweest', aldus Merkel. Zij en Franciscus spraken vooral over globalisatie, de Europese Unie en de rol van Europa in de wereld.

De Argentijnse paus had donderdag zware kritiek op de plek die de economie inneemt in de samenleving. De financiële markten hebben volgens hem gezorgd 'voor een nieuwe onzichtbare, soms virtuele tirannie, die eenzijdig en zonder remedie haar wetten en regels oplegt'.

Volgens Franciscus behandelt de moderne economie de mens als een voorwerp 'dat je kan gebruiken en weggooien'. Hij zei dat 'de harten van veel mensen, ook in de zogeheten rijke landen, zijn bevangen in angst en vertwijfeling'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden