Merkel presenteert kabinet

(Novum/AP) - De beoogde bondskanselier van Duitsland Angela Merkel heeft maandag in Berlijn haar kabinet gepresenteerd. Merkel heeft voor Wolfgang Schäuble gekozen als minister van binnenlandse zaken. Onder Helmut Kohl was Schäuble ook de belangrijkste veiligheidsfunctionaris van Duitsland.

De SPD van Gerhard Schröder maakte vorige week al bekend wie de acht sociaal-democratische ministers worden in het nieuwe kabinet onder Merkels leiding. Maandag beginnen de formele coalitieonderhandelingen tussen de SPD en de CDU/CSU. Ze zullen naar verwachting weken duren. Aangezien de SPD acht posten mocht invullen en Merkel zelf - als de coalitiebesprekingen tot een goed einde worden gebracht - bondskanselier wordt, had ze zeven posities in te vullen in het zestienkoppige kabinet.

Schäuble leidde tijdens de regering van Helmut Kohl de onderhandelingen over het herenigingsverdrag tussen Oost- en West-Duitsland. Na de nederlaag van Kohl in de verkiezingen van 1998 tegen Schröder werd Schäuble partijvoorzitter, maar in 2000 verving Merkel hem vanwege het schandaal met partijgelden waarin Kohl verstrikt was geraakt. Volgens Merkel is Schäuble de juiste man om "grote uitdagingen" voor de veiligheid in Duitsland aan te gaan, zoals het bestrijden van de misdaad en van terroristen, maar ook om evenementen te organiseren als het wereldkampioenschap voetbal, dat in 2006 in Duitsland wordt gehouden.

Franz Josef Jung wordt minister van defensie. Hij is een bondgenoot van een rivaal van Merkel binnen de christen-democratische CDU: de minister-president van de deelstaat Hesse, Roland Koch. Het ministerie van onderwijs gaat naar Annette Schavan, een voormalig deelstaatminister van onderwijs. Ze verwierf bekendheid door haar opvatting dat islamitische leraressen verboden moet worden hoofddoekjes te dragen.

Een andere vrouw en tevens oud-deelstaatminister gaat het ministerie van familiezaken leiden: Ursula von der Leyen. Volgens Merkel personifieert Von der Leyen de mogelijkheid om carrière en gezin te combineren.

Ook Thomas de Maiziere, Merkels nieuwe stafchef, heeft ervaring als minister op deelstaatniveau. Hij was minister van binnenlandse zaken van Saksen en is een neef van Oost-Duitslands eerste en enige democratisch gekozen leider, Lothar de Maiziere. Merkel was in 1990 de woordvoerder van Lothar de Maiziere.

De CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU, krijgt twee kabinetsposten. Van partijvoorzitter Edmund Stoiber, die de verkiezingen van 2002 verloor van Schröder, was al bekend dat hij minister van economische zaken wordt. Horst Seehofer, minister van gezondheidszorg onder Kohl, komt aan het hoofd te staan van het ministerie van landbouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden