Update

Merkel naar president na mislukte coalitievorming

Bondskanselier Angela Merkel probeert in Berlijn een coalitie te smeden tussen haar eigen CDU/CSU, de Groenen en FDP, maar die poging mislukte zondagavond.  Beeld EPA
Bondskanselier Angela Merkel probeert in Berlijn een coalitie te smeden tussen haar eigen CDU/CSU, de Groenen en FDP, maar die poging mislukte zondagavond.Beeld EPA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat vandaag naar president Frank-Walter Steinmeier om hem in te lichten over de gestrande coalitiegesprekken. Laat gisteravond stapte de liberale pro-ondernemerspartij FDP uit de onderhandelingen over een regeringscoalitie.

Redactie

De beoogde coalitie had er een van Merkels christendemocratische CDU/CSU, Groenen en de FDP moeten worden. Maar FDP-leider Christian Lindner wil naar eigen zeggen niet nog meer water bij de wijn doen.

De breuk lijkt nieuwe verkiezingen noodzakelijk te maken. Merkel kan moeilijk aankloppen bij de sociaaldemocratische SPD die niet wil meeregeren en de enige andere optie is een minderheidsregering.

De onderhandelingen over de zogenoemde Jamaica-coalitie, een combinatie van de partijkleuren groen, zwart en geel, hadden gisteren om zes uur ’s avonds afgerond moeten zijn, zo was de bedoeling. Maar die deadline verstreek zonder witte rook. Zondagavond laat klapten de onderhandelingen met het vertrek van de FDP alsnog.

Geen vertrouwen

Volgens FDP-leider Lindner zijn de vier partijen er niet in geslaagd om een vertrouwensbasis te bereiken of een gemeenschappelijk idee over de modernisering van het land te vinden. "Het is beter niet te regeren, dan verkeerd te regeren", zei hij.

Lindner was vrijdag nog vol vertrouwen in een positief resultaat. Hij gaf toen toe dat er op het gebied van klimaat en migratie nog altijd verschillen zijn, maar dat hij optimistisch was dat de resterende meningsverschillen opgelost konden worden. "Zo'n historisch project mag niet mislukken omdat we enkele uren tijd te kort komen", zei hij toen nog.

Moeizame gesprekken

De gesprekken liepen naar verluidt stuk op het thema migratie. De Groenen staat een ruimhartiger beleid voor dan de andere partijen. De verschillen met de Groenen zijn te groot voor de liberalen, liet Lindner weten. De kloof met CDU en CSU is daarentegen overbrugbaar. Het besluit van de FDP kreeg kritiek van de Groenen, die vinden dat de liberalen hun verantwoordelijkheid niet nemen.

Het mislukken van de onderhandelingen zet bondskanselier Angela Merkel van de CDU onder druk. Om aan een vierde termijn te beginnen kan Merkel een minderheidsregering vormen met de FDP of de Groenen. Een andere mogelijkheid is om met de sociaaldemocratische SDP van Martin Schulz een coalitie te vormen. Schulz bevestigde echter zondag nog dat de SDP niet gaat regeren. Nog een andere optie is het opnieuw uitschrijven van verkiezingen.

Merkel liet weten dat ze president Frank-Walter Steinmeier gaat informeren over het stuklopen van de onderhandelingen. "Het is een dag om eens goed na te denken over hoe het verder moet in Duitsland", aldus de bondskanselier.

Lees ook: De Jamaica-coalitie wil er maar niet komen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden