Column

Merkel, leer eens sorry zeggen

Beeld epa

Uit principe moet je nooit op een ambulance willen schieten. Beter is om een laatste keer bij het voorbijgaan van de ziekenwagen van Angela Merkel je hoed af te nemen.

Heeft ze zich soms niet uit de naad gewerkt tijdens de campagne om het aangekondigde echec voor haar partij zo klein mogelijk te laten uitvallen? Moedig blijft deze vrouw zeker. Bovendien, als je de cijfers goed analyseert, is de verkiezingsnederlaag van Merkel en haar CDU in Mecklenburg-Voor-Pommeren zondag relatief beperkt gebleven. Met 4 procent verlies in stemmen staat de partij van de bondskanselier er net iets beter voor dan de SPD (-5 procent) of Die Linke (-6 procent). En wat te denken van Die Grünen die de kiesdrempel (5 procent) niet hebben gehaald? Het is waar dat de populariteit van een van de machtigste vrouwen ter wereld tanend is. Maar van die 44 procent positieve opinies in populariteitspolls die ze nog steeds kapitaliseert, zou een president Hollande (15 procent) kunnen dromen.

Rest de kwestie die om prestige en symboliek draait. Merkel werd in haar eigen thuisbasis door een partij die drie jaar geleden niet bestond, voorbijgestreefd. De AfD is een rechts-populistische club die dankzij het migratiebeleid van de bondkanselier een ongekende groei doormaakt. De enige positieve kant aan deze groei is dat de neonazistische NPD hierdoor tot onder de kiesdrempel is geslonken en al zijn zetels in Mecklenburg-Voor-Pommeren gaat kwijtraken.

Volharden
Aan het krediet van Merkel zou je nog kunnen toevoegen dat wanneer ze ten ondergaat, ze dit met rechte rug doet. Zoals een idealist betaamt. Maar Merkel is niet alleen een mens van vlees en bloed die zich graag op ideëel terrein begeeft. Ze is ook een prominente politica met immense verantwoordelijkheden. De formele leidster van het belangrijkste Europese land en informele bazin van de EU. Haar op idealisme en barmhartigheid stoelende vluchtelingbeleid van vorig jaar is in politiek opzicht een ramp geweest waarvan we nog steeds niet weten welke definitieve gedaante die gaat aannemen. Het heeft een flink deel van de Duitse bevolking in een mentale depressie gestort, de dreiging van terroristische aanslagen doen toenemen, de verhoudingen binnen de EU (door haar autoritarisme) verstoord en de Turkse dictator Erdogan in een machtspositie geplaatst.

Gisteren erkende Merkel dat het verkiezingsverlies van zondag aan haar migratiebeleid te wijten is. Maar voegde hieraan toe: "Maar ik blijf erbij dat wij de juiste beslissingen hebben genomen". Filosoof Seneca zei het al: 'Errare humanum est, perseverare diabolicum'. (Zich vergissen is menselijk, volharden is des duivels.) Wanneer volharden in je vergissing een defect in je functioneren blootlegt, is het beter om aan je eigen exit te werken. Vorig jaar om deze tijd wisten commentatoren niet hoe snel ze Nederlandse politici de les moesten lezen door Merkel als voorbeeld op te dissen. Nu zou je bijna Merkel willen adviseren om premier Rutte als voorbeeld te nemen: ga eindelijk eens leren om 'sorry' te zeggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden