Merkel is favoriet, maar dat zegt niets

Wordt het de Duitse bondskanselier, paus Franciscus of de minder bekende vluchtelingenpriester Mussie Zerai?

Altijd weer leuk, meestal weer zinloos: speculeren wie de Nobelprijs voor de Vrede krijgt. Het comité in Oslo maakt de winnaar vandaag om elf uur bekend, maar zoals elk jaar zoemen namen van kanshebbers alweer weken rond en zetten gokkers hun geld in. In totaal zijn er 273 mensen en organisaties genomineerd, maar wie er op de lijst staan is geheim - waardoor trouwens ook de onderstaande kandidatenlijst speculatief is. En let op: favorieten winnen bijna nooit.

Angela Merkel

+ De Duitse bondskanselier staat op de lijst, dat is zeker. Zij maakte de laatste maanden indruk met haar moreel leiderschap in de vluchtelingencrisis, maar haar nominatie dankt ze aan haar rol in de Oekraïne-crisis. Nu het in Oekraïne relatief rustig is, krijgt ze ook daar punten voor.

- Merkel is omstreden, zeker in Europa. Vooral in het zuiden staat ze bekend als strenge boekhouder die de Grieken bezuinigingen door de strot heeft geduwd: nog maar een paar maanden geleden domineerde haar portret-met-Hitlersnor in de straten van Athene.

Score bij gokbureau Paddy Power: 2:1 (1 euro inzet, 2 euro uitbetaald)

Paus Franciscus

+ De paus is populair binnen én buiten zijn eigen kerk, vooral vanwege zijn progressieve kijk op zaken als klimaatverandering, inkomensongelijkheid en de behandeling van vluchtelingen. Bovendien speelde hij een rol in de onderhandelingen die eerder dit jaar leidden tot toenadering tussen Cuba en VS.

- Nooit kreeg een paus een Nobelprijs voor de Vrede; naar verluidt werd paus Johannes Paulus II de prijs door de neus geboord na een veto van een Lutheraans lid van het Nobelcomité. Franciscus' conservatieve kijk op homoseksualiteit en abortus zou tegen hem kunnen werken.

Score 8:1

Mussie Zerai

+ Deze Eritrese priester houdt zich bezig met hét thema van dit moment: de vluchtelingencrisis. Zerai helpt met zijn organisatie Habeshia Afrikaanse vluchtelingen die in Europa zijn aangekomen, maar hij speelt ook een belangrijke rol bij het redden van migranten op de Middellandse Zee. Mensen in nood weten hem telefonisch te vinden, waarna Zerai gps-coördinaten doorgeeft aan de Italiaanse kustwacht.

- Zerai heeft niet de mondiale bekendheid en aantrekkingskracht van de paus of Merkel.

Score 6:1

Novaya Gazeta

+ Novaya Gazeta is een van de weinige onafhankelijke kranten die er nog zijn in Rusland, en onder voortdurende druk van het regime van de Russische president Vladimir Poetin. Afgelopen jaar maakte de krant naam met gedegen verslaggeving over de crisis in Oekraïne. In een jaar dat kritische media ook op andere manieren onder vuur liggen (soms letterlijk, zoals het Franse satirisch tijdschrift Charlie Hebdo) een relevante kandidaat.

- Een keuze voor deze kritische krant is tegen het zere been van Moskou.

Score 7:1

Denis Mukwege

+ Deze Congolese arts staat al jaren op menig shortlist. Mukwege behandelt vrouwen in Congo die slachtoffers zijn geworden van seksueel geweld, en riskeert daarmee zijn eigen leven. In een jaar waarin seksueel geweld in oorlogstijd prominent op de agenda staat door onder meer het optreden van Islamitische Staat een relevante kandidaat.

Score 7:1

John Kerry en/of Mohammad Javad Zarif

+ De ministers van buitenlandse zaken van respectievelijk de Verenigde Staten en Iran zouden erkenning kunnen krijgen voor de nucleaire deal die zij - samen met andere grootmachten - deze zomer voor de poorten van de hel wisten weg te slepen.

- Tegen een Nobelprijs voor deze heren spreekt dat nog niet duidelijk is of de deal vrede in het Midden-Oosten daadwerkelijk dichterbij zal brengen. Daarbij: de nominaties voor de Nobelprijs moesten al in februari binnen zijn, en toen was het akkoord nog niet gesloten.

Score (voor Zarif) 16:1

Juan Manuel Santos en Timoleón Jiménez

+ De Colombiaanse president en de leider van de linkse guerrillabeweging Farc bereikten vorige maand een doorbraak in hun vredesonderhandelingen. Een definitief akkoord, en daarmee een einde aan vijftig jaar burgeroorlog in Colombia, ligt binnen handbereik.

- Net als in het geval van Kerry en Zarifarif moet iemand een vooruitziende blik hebben gehad, vanwege de nominatie-deadline van februari. Bovendien: een bijna-akkoord is geen akkoord.

Geen score bij Paddy Power

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden