Merkel houdt vast aan haar 'Wir schaffen das'

Angela Merkel, voorafgaand aan de persconferentie. Beeld afp

Angela Merkel heeft op een ingelaste persconferentie nogmaals benadrukt dat Duitsland het vluchtelingenprobleem aankan. De persconferentie was beladen na de drie aanslagen op Duitse bodem in de afgelopen maand. Maar, in dezelfde zaal waar ze de beroemde woorden 'Wir schaffen das' sprak, zei ze dat vandaag opnieuw.

"Wir schaffen das, maar daar moet, net zoals toen, voor gewerkt worden. Ik ben overtuigd dat we de uitdaging van islamitische terreur overwinnen. Wij, dat zijn wij allemaal. Veiligheidsdiensten, burgers, iedereen."

Merkel, die speciaal voor de persconferentie terugkwam van vakantie, zei dat niemand moet vergeten wat de terroristen willen bereiken. "Zij willen dat we de blik op wat wij belangrijk vinden verliezen. Onze openheid en onze bereidheid mensen in nood op te nemen. Ze zaaien haat en angst tussen culturen en religies."

Met haar woorden probeert Merkel de onrust in Duitsland tegen te gaan. Haar Willkommenskultur staat onder druk nu zeker twee van de drie aanslagen te maken hadden met islamitische terreur. De twee daders die als vluchteling Duitsland binnenkwamen hebben misbruik gemaakt van de waarden van dit land, aldus Merkel. "Zij bespotten het land dat hen opnam."

Hoewel het volgens Merkel 'vandaag niet de dag is om te zeggen of en wat voor nieuwe maatregelen er moeten komen', wil ze wel dat er zaken verbeterd worden. Zo moet het uitzettingensysteem beter. Dat was een van de pijnpunten, want van dat systeem is bekend dat het in Duitsland zeer log is.

Ook moet er een systeem komen dat vroeg waarschuwt tegen radicalisering, meer personeel dat kan worden ingezet en meer radicaliseringsonderzoeken. De communicatie tussen veiligheidsdiensten internationaal moet verstevigd worden, evenals de relatie met Noord-Afrikaanse landen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden