Merkel houdt koers in tv-gesprek: 'Dit is mijn verdomde plicht'

Bondskanselier Merkel met tv-presentator Anne Will Beeld epa
Bondskanselier Merkel met tv-presentator Anne WillBeeld epa

Angela Merkel krijgt van alle kanten kritiek op haar vluchtelingenbeleid, maar blijft volhouden dat Duitsland een oplossing zal vinden om de vele vluchtelingen op te vangen. "Het gaat ons lukken. Daar ben ik van overtuigd", herhaalde de bondskanselier tijdens een veelbesproken televisie-interview.

Jan Kruidhof

Het heeft geen enkele zin om een grens te stellen aan het aantal vluchtelingen dat Duitsland op kan vangen, stelde Merkel tijdens het interview dat bijna 3,5 miljoen kijkers trok. "Hoe zou dat moeten werken?", vroeg ze aan haar gastvrouw Anne Will. "Je kan niet zomaar de grenzen sluiten." "Als je een hek bouwt, vinden mensen wel andere manieren om binnen te komen."

De bondskanselier week geen seconde af van haar gastvrije beleid jegens vluchtelingen, dat inmiddels ook in eigen gelederen fel bekritiseerd wordt. Ze zei dat ze wordt gedreven door 'een overtuigd protestantisme dat ook in de vluchteling de naaste ziet'.

Turkije
Merkel zei ook dat ze zich realiseert dat Turkijes hulp nodig is om de vluchtelingenstroom op te vangen. "We moeten met Turkije bespreken hoe we de last beter kunnen verdelen." Er zou ook op zijn minst besproken moeten worden of Turkije geld kan krijgen voor het opvangen van vluchtelingen. "Dat is verdomme mijn plicht."

Ze herhaalde wel dat ze tegen toetreding van Turkije tot de Europese Unie is. "Ik ben altijd tegen het EU-lidmaatschap geweest. President Erdogan weet dit en ik ben dat nog steeds."

Kritiek uit eigen partij
Merkels mantra - 'we gaan het redden' - krijgt inmiddels ook binnen haar eigen CDU felle kritiek. Gisteren waarschuwden 34 regionale politici, burgemeesters en andere CDU-medewerkers Merkel in een open brief dat de open grenzen niet in lijn zijn met EU-wetgeving en het CDU-partijprogramma'.

"Die (brief) heb ik aandachtig doorgelezen, dat zijn immers partijvrienden", reageerde Merkel rustig in het tv-interview. "Ik wil niet meedoen aan een wedstrijd 'wie is het onvriendelijkst tegen vluchtelingen' zodat ze niet komen", zei ze daarover.

Reacties
Op de avond van het interview kwamen in de stad Erfurt 8000 mensen af op een bijeenkomst van de rechtse Alternative für Deutschland (AfD). Daar werd om het aftreden van Merkel geroepen. "Merkel moet maar een ander volk zoeken", riep een AfD-leider. Volgens de politie waren er niet eerder zoveel mensen naar een dergelijke AfD-bijeenkomst gekomen.

Tal van vooraanstaande politici staken Merkel vandaag juist een hart onder de riem. "De kanselier heeft een plan en dat is goed", zei de sociaaldemocratische premier van de deelstaat Sleeswijk-Holstein op een vergadering van deelstaatpremiers donderdag in Bremen. De christendemocratische premier van Hessen, Volker Bouffier zei Merkels beleid te steunen en wees paniek zaaien en 'het bouwen van een hek rond Duitsland' af. Ook de leider van de sociaaldemocraten, vicekanselier en minister van Economische Zaken, Sigmar Gabriel, zei te geloven dat de koers van Merkel goed is.

In de media werd vooral aangestipt dat Merkel rust uitstraalde. Volgens Der Spiegel sprak Merkel 'buitengewoon duidelijk' over het onderwerp dat het hele land bezighoudt. Op de site van het ARD-nieuwsprogramma Tagesschau wordt benadrukt dat Merkel kalm sprak en koeltjes reageerde op kritiek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden