Aanslag Hanau

Merkel hekelt het ‘gif’ van racisme in Duitsland

Rouwende mensen op de Marktplatz in Hanau.Beeld EPA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel veroordeelt de zoveelste racistische aanslag in haar land in harde bewoordingen.

Voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel lijdt het geen twijfel hoe de 43-jarige man in Hanau tien anderen en zichzelf doodde tot zijn gruwelijke daden kwam. “Er is veel waaruit blijkt dat de dader handelde uit uiterst rechtse, extremistische, racistische motieven. Uit haat voor mensen met een andere afkomst, een ander geloof of een ander uiterlijk.”

Merkel hekelde het racisme in haar land. “Dit gif bestaat in onze samenleving en het is verantwoordelijk voor veel te veel misdaden”, zei ze met een verwijzing naar eerdere aanslagen. Ze beloofde op te zullen treden tegen mensen die het land willen verdelen.

De 43-jarige dader schoot woensdagavond negen mensen dood in Hanau, iets ten oosten van Frankfurt. De slachtoffers hadden allemaal een migratie-achtergrond, de meesten waren Turkse Duitsers. De dader en zijn moeder zijn na de aanslagen dood gevonden in hun huis, met schotwonden. 

De schutter, die een vergunning had voor zijn wapen, doodde eerst een aantal mensen in een shisha-lounge. In de lounge waren vooral jonge inwoners van de stad aan het ontspannen rond een waterpijp. Daarna ging hij naar een ander deel van de stad, waar hij schoot op een auto en een bar. De man maakte daarbij opnieuw slachtoffers.

Beeld Sander Soewargana

De Duitse federale aanklager Peter Frank verklaarde dat alle slachtoffers een migratie-achtergrond hadden. Naast de negen doden zijn er ook zes gewonden, van wie een ernstig. De Turkse ambassadeur in Duitsland zei dat vijf van de doden Turkse burgers zijn. Mensen met een Turkse achtergrond vormen de grootste minderheid in Duitsland.

Volgens Frank heeft de dader video’s en teksten op zijn website gezet met ‘verwarde ideeën en vergezochte samenzweringstheorieën’. Zo waarschuwde hij de Amerikanen onder meer voor een netwerk van ondergrondse militaire faciliteiten waar kinderen misbruikt zouden worden.

Uit de video’s en teksten blijkt vooral dat de man uit racistische motieven handelde. Hij pleitte onder meer voor een ‘grote opruiming’ onder de volkeren, die de wereldbevolking zou halveren. Ten eerste moesten volgens hem alle Noord-Afrikanen, Arabieren, Turken en Iraniërs gedood worden, maar ook andere volkeren in Centraal- en Zuidoost-Azië. De man dacht door de autoriteiten in de gaten te worden gehouden.

Naast Merkel veroordeelden meer politieke leiders de schietpartij. De Turkse president Erdogan sprak van een ‘afschuwelijke aanval’. De Duitse Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei diep geschokt te zijn en te rouwen met de familie en vrienden van de slachtoffers.

Nederland staat “zij aan zij” met Duitsland, nu dat is getroffen door de “gruwelijke aanslag” van een rechtsextremist, zei premier Mark Rutte. Hij sprak van een daad “uit pure haat”. Hij heeft collega-regeringsleider Merkel, met wie hij op een EU-top in Brussel is, zijn condoleances overgebracht.

Lees ook: [[Repo van Romana]]

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden