Merkel heeft het echt gehad met Cameron

Angela Merkel en David Cameron tijdens een eerdere top. Het conflict tussen de twee loopt verder op. Beeld epa
Angela Merkel en David Cameron tijdens een eerdere top. Het conflict tussen de twee loopt verder op.Beeld epa

De Britse premier David Cameron heeft een 'point of no return' bereikt vindt bondskanselier Angela Merkel. Aan de verdragen over de bewegingsvrijheid van Europeanen binnen de EU mag volgens Merkel niet worden getornd. Duitse regeringsbronnen vertelden weekblad Der Spiegel dat Merkel er niet langer rouwig om zal zijn wanneer Groot-Brittannië de EU verlaat.

Volgens het blad kregen Cameron en Merkel op de jongste Europese top een conflict over het vrije verkeer van personen binnen de EU. Merkel gaf haar Britse collega te verstaan dat de vrijheden op dat punt onbeperkt gelden. Kringen rond Cameron melden nu dat de Britse premier zijn plannen wil bijstellen om meer te voldoen aan de Duitse wensen.

Motieven Merkel
Volgens de plannen van Cameron zou Groot-Brittannië de immigratie willen beperken door quota in te voeren en door hogere eisen aan nieuwkomers te stellen. Slechts een beperkt aantal immigranten zouden tot de sociale voorzieningen worden toegelaten. En wanneer immigranten niet na drie maanden in hun onderhoud kunnen voorzien, moeten ze het land verlaten.

Cameron heeft alle reden de immigratie te beperken. Hij voelt de hete adem van de Europa-kritische partij Ukip in zijn nek. De motieven voor Merkels scherpe reactie zijn minder duidelijk. Er staan geen beslissende verkiezingen voor de deur en in het land is de onrust over de immigratie beperkt.

Wel laait ook in Duitsland met enige regelmaat de discussie op over de immigratie van laagopgeleide arbeidskrachten uit Europa. Zo waarschuwt de Beierse CSU regelmatig voor misbruik van de sociale voorzieningen door immigranten, met name door Roma. Volgens de ministers van binnenlandse zaken en sociale zaken doet dat probleem zich echter alleen voor in enkele probleemwijken in een paar grote steden. In augustus werd een regeringsrapport gepresenteerd waarin stond dat het misbruik van sociale voorzieningen door immigranten uit het voormalige Oostblok te beheersen is.

Naheffing
De aankondiging van Merkel om zich 'niet langer te willen inspannen om Engeland binnen de EU te houden' drijft het conflict tussen Duitsland en het Verenigde Koninkrijk op de spits. Eerder nog had Merkel lankmoedig gereageerd op Camerons woede-uitbarsting in Brussel over de Europese naheffing van ruim 2 miljard euro. Nu is voor haar kennelijk de maat vol. Merkel zendt daarmee een sterk signaal uit naar de rest van Europa. Ze laat zien waar voor haar de grenzen liggen. De regeringsleiders in andere landen hoeven niet te twijfelen aan het Duitse engagement voor Europa. Er is geen enkele aanwijzing voor een Duitse 'Alleingang', luidt Merkels boodschap.

Ook binnenlandse twijfel over haar Europese engagement smoort ze daarmee. Ex-kanselier Kohl uitte meer dan eens kritiek op haar aarzelende optreden. Maar door openlijk de confrontatie met Cameron aan te gaan, zegt ze dat wat haar betreft Duitsland zonder mitsen en maren in Europa thuishoort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden