Merkel heeft alle reden door te gaan met haar vluchtelingenbeleid

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

De uitslag, afgelopen zondag, van verkiezingen in drie deelstaten in Duitsland, is eigenlijk te diffuus om er heel pertinente uitspraken over te doen. Het is weliswaar duidelijk dat de CDU grote aantallen kiezers verloren heeft door het vluchtelingenbeleid van kanselier Angela Merkel, maar wil nog niet zeggen dat haar beleid van de kiezer een zware onvoldoende kreeg. Andere partijen dan de CDU, die haar beleid stevig steunen, kregen soms weer erg veel stemmen, zoals de Groenen in Baden Württemberg en de SPD in Rijnland-Palts.

De CDU bleef bovendien de grootste partij in Saksen-Anhalt, de deelstaat waar het beleid van Merkel weinig waardering kan oogsten en waar de rechts-populistische Alternative für Deutschland een grote overwinning boekte.

Het is kortom te eenvoudig om te zeggen dat Duitsland de eigen regeringsleider niet langer kan volgen in haar genuanceerde vluchtelingenbeleid. Het lijkt er eerder op dat Merkel als een waar staatsvrouw boven haar partij is uitgestegen en steun (dan wel kritiek) oogst onder diverse groepen in de samenleving. Een bindend politiek leider in crisisachtige tijden.

Merkel kondigde maandag aan in de verkiezingsuitslag geen aanleiding te zien haar beleid fundamenteel te wijzigen. Niet de grenzen sluiten en andere landen aan hun lot overlaten. Merkel blijft streven naar een gezamenlijke Europese oplossing met medewerking van Turkije. Daarmee kan ingestemd worden onder de constatering dat er gelukkig nog politici zijn die verder denken dan de volgende verkiezingscampagne.

Dit alles laat echter wel onverlet dat het gat dat de CDU onder Merkel op rechts heeft laten vallen wordt opgevuld door een spectaculair groeiende rechts-populistische partij. Aanvankelijk was de AfD vooral een euro-sceptische beweging. Nu begint die steeds meer te lijken op partijen in andere West-Europese landen, die munt proberen te slaan uit de moeizame integratie van niet-autochtone bevolkingsgroepen en de islamisering van de samenleving die zij daarbij veronderstellen. Duitsland was eigenlijk het enige land in de regio dat zo'n fenomeen nog niet kende. Waarmee overigens niet is gezegd dat het dus allemaal wel meevalt.

Merkel heeft vooralsnog de steun van een groot deel van het Duitse electoraat en van de Duitse politiek. Zij krijgt deze week de kans die in Europees verband om te zetten in goede afspraken met Turkije. Daar is Europa mee gebaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden