Merkel grote winnaar Duitse verkiezingen

Een blije Angela Merkel Beeld reuters
Een blije Angela MerkelBeeld reuters

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zondag bij de Bondsdagverkiezingen met haar partij CDU/CSU een grote overwinning behaald.  Er is zelfs een kans dat ze met de kleinst mogelijke absolute meerderheid gaat regeren: 304 van de 606 zetels in de Duitse Bondsdag.

Volgens de prognoses verdwijnt de FDP, die bij de vorige Bondsdagverkiezingen nog 14,6 procent van de stemmen kreeg, uit de regering. Zij behaalde rond 4,7 procent van de stemmen en dat is minder dan de kiesdrempel van 5 procent. De partij heeft sinds de stichting van de Bondsrepubliek in 1949 altijd deel uitgemaakt van de Bondsdag.

De SPD, die het in 2009 met nog geen kwart van de stemmen zeer slecht deed, krabbelde iets op, maar met ongeveer 26 procent blijven de sociaaldemocraten van kanselierskandidaat Peer Steinbrück ver achter bij de CDU/CSU.

Kiesdrempel
Voor de nieuwe partij Alternatief voor Duitsland (AfD), die een 'geordende ontbinding' van de eurozone nastreeft en het aantal immigranten wil beperken, is het een spannende avond. De partij staat volgens de prognoses op 4,9 procent. Daarmee zou zij de kiesdrempel net niet hebben gehaald.

Het is eventueel mogelijk dat de CDU/CSU in haar eentje kan doorregeren. Als dat niet het geval is, is de kans op een zogeheten grote coalitie van CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD het grootst.

Nog niet speculeren
Leidende politici van de CDU en de SPD wilden kort nadat de prognose van de uitslag bekend was geworden, nog niet op een grote coalitie speculeren. Minister Ursula von der Leyen (CDU) van Arbeid en Sociale Zaken zei bij de ARD dat Duitsland een sterke regering nodig heeft en dat ze heel goed met de FDP heeft samengewerkt. Op vragen over een hernieuwde grote coalitie wilde zij niet ingaan.

Ook secretaris-generaal Andrea Nahles van de SPD wilde niets over regeringscoalities zeggen. Daarover zou eerst binnen de partij moeten worden gesproken. Zij verheelde niet dat haar partij het minder goed heeft gedaan dan zij had gehoopt.

Peer Steinbrück van de SPD zal vermoedelijk een coaltie gaan vormen met het CDU/CSU van Angela Markel. Beeld epa
Peer Steinbrück van de SPD zal vermoedelijk een coaltie gaan vormen met het CDU/CSU van Angela Markel.Beeld epa

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden