Commentaar

Merkel erkent wat Rutte niet durft te zeggen: de politieke unie komt er gewoon

Angela Merkel Beeld afp
Angela MerkelBeeld afp

Brussel gaat voorlopig niet over onze lonen en pensioenen, maar volgens eurocommissaris Kroes is dat een kwestie van tijd. Zij denkt dat het al over enkele jaren zover is. Dat is wel heel snel. Maar het valt zeker niet uit te sluiten dat de Europese eenwording uiteindelijk uitmondt in een gezamenlijk economisch bestuur, en dat is dan misschien ook wel de meest wenselijke uitkomst.

Zo ver zijn de Europese regeringsleiders deze week niet gekomen, begrijpelijkerwijs, maar ze hebben ferme stappen gezet. Ze zijn het eens over een permanent noodfonds, er komen boetes voor landen met te hoge begrotingstekorten en staatsschulden. Afspraken over gezamenlijk beleid op het gebied van loonmatiging en pensioenleeftijd hebben ze ook gemaakt, zij het dat die een vrijblijvender status hebben. Maar toch: als de eurolanden handelen naar de gemaakte afspraken, dan is dat een grote sprong voorwaarts.

Aan de donderdag gemaakte afspraken gingen lange onderhandelingen vooraf, en een schier oneindige reeks geplande en ingelaste toppen. Maar het resultaat bewijst dat Europa wel degelijk in beweging is. Ook al moesten Griekenland en Ierland al improviserend overeind worden gehouden, de uitkomst is dat ze met miljardenleningen worden gesteund, en dat ze in ruil daarvoor hun economisch beleid goeddeels uit handen hebben gegeven.

Dat is helemaal volgens de deze week afgehamerde regels. Landen die hun zaken prima op orde hebben, hebben van Brussel niets te vrezen. Laten ze hun staatsschuld of begrotingstekort te hoog oplopen, dan moeten ze dat bijstellen, maar ze mogen zelf bepalen hoe ze dat doen. En de landen die er een potje van maken, krijgen weliswaar hulp, maar leveren ook soevereiniteit in. Of deze maatregelen genoeg zijn om de euro overeind te houden, moet gaan blijken. Een testcase heeft zich aangediend in de gedaante van Portugal, dat nog tegenstribbelt maar zal moeten aankloppen bij het noodfonds.

Ons eigen kabinet probeert parlement en bevolking voortdurend voor te houden dat het zo'n vaart niet loopt met de Europese bemoeienis. Intussen worden er, ook met het nieuwe akkoord, wel degelijk stappen gezet op weg naar meer economische samenwerking en politieke eenwording. Dat is ook zeer in het belang van de rijkere lidstaten, zoals Nederland. De Duitse bondskanselier Merkel weet die boodschap met meer verve uit te dragen dan premier Rutte.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden