Merkel en Steinbrück naar de stembus

Angela Merkel voert campagne Beeld epa
Angela Merkel voert campagneBeeld epa

Oppositieleider Peer Steinbrück heeft zondagmorgen als eerste van de Duitse topkandidaten zijn stem uitgebracht. Hij deed dat in een stemlokaal in Bonn. Ondanks Steinbrücks achterstand in de peilingen liet de SPD'er weten dat hij goed had geslapen. Volgens Steinbrück heeft de SPD zich de laatste tijd duidelijk kunnen profileren en hoopt hij dat in de verkiezingsuitslag terug te zien.

Redactie

De stemlokalen in Duitsland zijn zondag om 08.00 uur opengegaan. Bijna 62 miljoen Duitsers kunnen hun stem uitbrengen voor de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer.

Angela Merkel bracht zondagmiddag haar stem uit in een stembureau in Berlijn in gezelschap van haar partner Joachim Sauer.

Iets na het middaguur bracht FDP-leider Philipp Rösler zijn stem uit in Isernhagen. De liberale FDP zit nu nog in de 'zwart-gele' regeringscoalitie met de CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel. Maar het is zeer de vraag of de partij deze keer wel de kiesdrempel van 5 procent haalt. In de peilingen zweeft de partij rond dat percentage.

Eerder had de partijloze bondspresident Joachim Gauck zijn stem al uitgebracht in Berlijn.

Ga stemmen
Volgens de peilingen blijft Angela Merkel waarschijnlijk ook de komende vier jaar bondskanselier. Oppositieleider en kanselierskandidaat Peer Steinbrück van de SPD wil nog proberen terrein goed te maken op Merkel. 'Ga stemmen', riep hij zondag op via Twitter. De partijloze Duitse President Joachim Gauck bracht rond tien uur 's ochtends zijn stem uit in Berlijn.

De stemlokalen sluiten om 18.00 uur. Direct daarna zijn de prognoses van de uitslag van de publieke zenders ARD en ZDF te verwachten. De voorlopige officiële resultaten worden verwacht in de nacht.

In de peilingen staan de christendemocraten van Merkel op ongeveer 40 procent. De sociaaldemocratische SPD, staat op ongeveer 26 procent. De Groenen, waarmee de SPD van 1998 tot en met 2005 regeerde, zouden ongeveer 9 procent behalen. Die Linke, een linkse partij van ontevreden SPD'ers en oud-aanhangers van de communistische partij in de vroegere DDR, zou ook 9 procent behalen.

Een verrassing kan de nieuwe partij Alternatief voor Duitsland worden. Zij pleit voor een 'geordende ontbinding' van de eurozone en stond er aanvankelijk slecht voor. Volgens de laatste peilingen krijgt zij mogelijk toch meer dan 5 procent van de kiezers achter zich.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden