Merkel: Bang voor islamisering? Ga naar de kerk!

Syrische vluchteling bidt om hulp. Beeld EPA
Syrische vluchteling bidt om hulp.Beeld EPA

Angela Merkel roept Duitse christenen op zelfbewust te zijn. Dat is volgens haar belangrijk nu Duitsland veel vluchtelingen met een islamtische achtergrond opvangt. Wie bang is voor islamisering, moet volgens Merkel gewoon weer eens de kerkbank inschuiven.

Rianne Oosterom

Een vrouw stond op om een vraag aan Merkel te stellen, toen zij afgelopen week het Zwitserse Bern bezocht om een eredoctoraat in ontvangst te nemen. De vrouw leek zich enigszins te generen, maar durfde toen te spreken. "Hoe gaat u de Duitse christelijke cultuur beschermen tegen al die vluchtelingen die moslim zijn?"

Merkel antwoordde: "Wij hebben alle vrijheden om onze eigen religie, voor zover we er wat mee doen en het ook geloven, te belijden. Wij hebben toch de moed om te zeggen dat wij christenen zijn? Wij kunnen toch in dialoog gaan met moslims? We hebben toch - alstublieft - de traditie om ook weer ter kerke te gaan, een beetje bijbelvast te zijn? Al was het maar om een beeld in de kerk een beetje te begrijpen."

Merkel zei hierna dat ze vindt dat het met de bijbelkennis van Duitsers niet al te best is gesteld. "Misschien leidt dit debat ertoe dat we weer kijken naar onze eigen wortels en meer kennis van het geloof krijgen." De video van het gesprek tussen Merkel en de vrouw gaat in Duitsland viraal.

Islamitische overheersing door vluchtelingen
De zogenaamde tegenstelling tussen het christelijke westen en het islamitische oosten die de vrouw opwierp, houdt ook de Hongaren bezig. Alleen overheerst daar de antipathie in plaats van sympathie zoals bij Merkel, zegt politiek analist Botond Feledy tegen de Washington Post.

Volgens hem wortelt dat antisentiment diep in de Hongaarse cultuur omdat die door en door katholiek is. Deze week zei een prominente Hongaarse bisschop Laszlo Kiss-Rigo nog dat de vluchtelingen die over snelwegen liepen en wachtten op treinstations volgens hem geen vluchtelingen zijn.

"Dit is een invasie. Vluchtelingen komen hierheen en roepen 'Allah Akbar'. Ze willen ons overheersen," zei Kiss-Rigo. Hij gelooft dat de vluchtelingen erop uit zijn de 'christelijke, universele waarden' van Europa te vernietigen. Hij noemde hun gedrag 'arrogant' en 'cynisch'.

Angela Merkel tijdens haar bezoek aan het Zwitserse Bern. Beeld EPA
Angela Merkel tijdens haar bezoek aan het Zwitserse Bern.Beeld EPA

Merkel bidt graag
Merkel is niet zo bang voor de vernietiging van de christelijke cultuur. Tweederde van de Duitsers rekent zichzelf nog tot het christendom, bleek uit een onderzoek dat de Duitse overheid uitvoerde onder 10 miljoen inwoners.

Ook Merkel, die als dochter van een dominee geboren werd, is openlijk gelovig. Twee jaar geleden vertelde ze op het jongerencongres van de Evangelische Gemeenschap 'Association Wurttemberg' dat ze veel bidt.

"Voor het maken van belangrijke beslissingen bid ik tot God. Voor God ben ik een mens. Ik ontdek als ik voor God sta dat ik het niet altijd bij het rechte eind heb en dat ik fouten mag maken."

Volgens de bewindsvrouw zijn de fouten die Duitsland in het verleden maakte, een reden om niet op vluchtelingen neer te kijken als cultuurbarbaren. "Wij hebben geen enkele reden om hoogmoedig te zijn wanneer we kijken naar onze eigen groezelige geschiedenis."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden